Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätt att utkräva ansvar

Hiphop-artisten Timbuktu vill slå Jimmie gul och blå och hissa upp honom i en flaggstång.

Ledarsidor, partiledare, krönikörer och kulturskribenter fördömde kategoriskt och i starka ordalag hans metafor om Sverigedemokraterna. När Timbuktu, Jason Diakité, skulle belönas för sina insatser mot rasism uteblev ledamöter från flera partier inklusive den över partigränserna svävande talmannen Per Westerberg.

Jag har svårt att förstå upprördheten.

Att uttrycka sina känslor och åsikter i metaforer som förklenar, satiriserar och är karaktärsmördande är inget nytt. Det är effektivt och när censur varit sträng har det varit ett sätt att nå inte bara ut utan också in hos medborgarna. De skapas många gånger i stridens hetta men blir dagsländor med evigt liv som till exempel Karl Gerhard kupletter om nazismen eller Daumiers karikatyrer av Kung Leopold som ett päron.

Timbuktu för denna tradition vidare.

Att någon ska inspireras och uppviglas till att ta Timbuktus på orden och puckla på Jimmie Åkesson är långsökt. Det kan givetvis inte uteslutas att någon tar Timbuktu på orden men det massiva flödet av fördömande och förklenande kommentarer riskerar att Sverigedemokrater blir betraktade som fritt villebråd.

Det är sunt att det slår gnistor från ledarskribenter och musiker. Gränsen för metaforer och ledarstick får dras vid direkta och konkreta uppmaningar där det finns en påtaglig risk att de förverkligas.

Expressen kan ha slagit Sverigedemokrater blå och gula genom att med namn och bild koppla dem till svulstiga och vämjeliga yttranden på Avpixlat. Exponering av Sverigedemokrater med förtroendeuppdrag som hyser sådana värderingar är en välgärning.

De förtjänar att hissas i flaggstången. Väljarna ska kunna beskåda deras lika anti-intellektuella som anti-humanistiska syn. Det gäller alla partier. Jag skulle vara oerhört förvånad om det inte fastnat en och annan centerpartist eller moderat i Researchgruppens nät när de avpixlat. Kanske också en och annan våldsbenägen vänsteraktivist?

De bör alla upp i flaggstången. Men inte bara till allmän beskådan utan för att precis som Ida få lite vyer i livet. En utblick som sträcker sig högre och längre än den gärdsgård där de sitter och hukar.

Personer som begär vårt förtroende att på vårt uppdrag besluta i gemensamma angelägenheter förtjänar en plats i stången. Men att hissa upp icke offentliga personer på grund av deras om än virriga och vidriga åsikter är inte bara fel, utan riskerar att motverka sitt eget syfte.

När det gäller att utkräva ansvar för yttranden på nätet har de som tillhandahåller elektroniska klotterplank kommit alltför lindrigt undan. Det gäller inte bara Avpixlat utan även de etablerade mediernas omodererade kommentarsfält.

Det finns möjlighet att under vissa förutsättningar utkräva ett juridiskt ansvar för de som underlåter eller är för långsamma när det gäller att ta bort yttranden som utgör hets mot folkgrupp.

De som inte tar ansvar för sina webbplatser förtjänar om några en plats i flaggstången.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel