Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätta kolhydrater och rätta fetter

Den ökade sjukligheten har sin orsak i många faktorer: ökad stress, reducerad fysisk aktivitet, ett för högt intag av kalorier, raffinerade kolhydrater (bröd, speciellt kakor, kokta rotfrukter, potatis, ris, pasta, pizza med mera), mättat animaliskt fett och protein, kemikalier, och att maten upphettats till höga temperaturer (stekning, grillning, bakning) med åtföljande nysyntes av gifter som akrylamid. Dessutom äter 80 procent av oss alldeles för litet gröna blad, grönsaker, färsk frukt, fröer, nötter, ärtor och bönor.

En kritisk granskning, av 20 tidigare studier (Micha R et al. Circulation 2010), med 1 218 380 individer, fann att intag av tillagat kött, i motsats till rått, är förenat med 42 procent ökad risk för hjärtkärlsjukdom och 19 procent högre risk för diabetes.

I en multicenterstudie, ledd från Harvarduniversitet, offentliggjord 2012 (Pan A et al Arch Intern Med.) – hitintills den mest omfattande någonsin – följdes 121 342 personer i mer än 28 år. För tidig död inträffade hos 13 procent hos de, som åt mycket kött och med 20 procent när det var hårdare tillberett: bacon, korv, pateer, köttbullar, hamburgare, charkvaror och dylikt.

Ytterligare en stor multicenterstudie (Rohrmann S BMC Med) offentliggjordes nyligen, denna gång från Europa inklusive Sverige. 448 000 personer följdes i 13 år: stort intag av kött ökade risken att dö redan under studieperioden med 20 procent, i cancer 11 procent och i hjärtkärlsjukdom 72 procent.

I juli i år publicerade en av världens mest framstående forskargrupper (Walter C. Willett i San Francisco) en studie, (Richman ER et al JAMA Int Med 2013), som under i snitt 8 ½ år följt 4 755 män, med nyställd diagnos prostatacancer för att utröna hur olika föda påverkade överlevnaden. Man fann att:

1.En femprocentig ökning av intag av mättat fett ökar risken för dödlig utgång med 30 procent.

2.En procents ökning av intag av transfetter ökar risken för dödlig utgång med 25 procent.

3.Minskat intag av raffinerade kolhydrater (bröd, kokta rotfrukter som potatis, ris, pizza, pasta etcetera) minskar signifikant risken för dödlig utgång.

4.Om man ersätter bara en tiondel av detta intag med växtoljor (avocado, olivolja, rapsolja, kanske kokosolja) minskar risken för dödlig utgång med 29 procent.

Detta är ingen omodern skrämselpropaganda – det är vad modern forskning rapporterar. Ytterligare ett stort antal studier kommer till samma slutsats, bland annat flera undersökningar av ledande forskare på Karolinska Institutet. Mer därom på bengmark.com

LCHF bör ersättas av RCRF – rätta kolhydrater och rätta fetter. De raffinerade kolhydraterna ska inte bytas ut mot mer animaliska produkter utan mot oraffinerade kolhydrater: gröna blad, grönsaker, färsk frukt, fröer, nötter, ärter och bönor och fettet vara växtfetter: avocado, oliver och dylikt.

Stig Bengmark

Forskare - Hälsans Villkor, Professor, Londons Universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel