Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rätten att uttrycka sig betyder inte att vi behöver häva ur oss vad som helst

Yttrandefriheten i Sverige ger oss rätten att uttrycka oss i tal, text och bild. Men ibland blir jag milt förbryllad över hur vi väljer att använda oss av yttrandefriheten.

Inträffar det en trafikolycka så kan en del kommentarer tolkas som att skribenten varit på plats och noterat allt från vägunderlag till de inblandades omständigheter alldeles innan olyckan. Med andra ord känns det som det kommenteras direkt från förarsätet.

Sker det en incident direkt kopplat till vädrets makter så dröjer det inte förrän skribenter snabbt kommenterar rätt eller fel baserat på tidigare livserfarenheter, arbetslivserfarenheter eller det sunda förnuftet.

Är det alltid rätt att skriva utan vidare hänsyn till hur din eller min text kan uppfattas?

Men även om alla som kommenterar besitter oerhört stor kompetens inom allt från vård till matlagning, snöröjning till yrkestrafik så måste jag ställa frågan, vad vet vi egentligen?

Är det alltid viktigt att kommentera och spekulera och ibland tillåta sig att skriva nedlåtande baserat på den text som framkommer i artikeln? Är det alltid rätt att skriva utan vidare hänsyn till hur din eller min text kan uppfattas?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ja, vi har rätten och yttrandefriheten att uttrycka oss i tal, text och bild men jag skulle gärna se att vi vårdar den friheten för ord, oavsett om det skrivs eller talas kan väga mycket tyngre än vad som kan föreställas när vi trycker på "Skickaknappen".

Enstöringen

Läs också:

Vi har alla rätt att få uttrycka vår åsikt – utan att kallas för nättroll

Tacksam för yttrandefriheten – kraften är stor i det fria ordet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel