Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rattfylleristens otroliga historia – "jag drack handsprit – trodde det var energidryck"

Kvinnan i 50-årsåldern hävdar att hon blev bjuden på energidryck av sin bror innan hon satte sig i sin bil. Sedan minns hon inget förrän hon vaknade upp i en poliscell.
– Efteråt berättade min bror att det var handsprit i flaskan och inte energidryck. Jag reagerade inte över att det smakade illa, det finns ju så många olika drycker, sa hon.

Annons

Det var i början av september förra året som polisen fattade misstankar mot ett fordon på vägar i Sollefteå kommun. Bilen stoppades och föraren, en kvinna i 50-årsåldern, visade sig vara rattonykter. Ett utandningsprov visade att hon hade 2,32 promille alkohol i blodet, rejält över gränsen för grovt rattfylleri. Hon saknade dessutom körkort.

I förhör förnekade kvinnan att hon medvetet kört rattonykter. Men den historia som hon berättade fick även erfarna förundersökningsledare att häpna.

– Jag fick besök av min bror innan jag skulle åka till jobbet. Han bjöd på energidryck och jag drack ganska många klunkar. Jag tog med mig flaskan till jobbet och drack upp resten, förklarade hon.

Vidare berättade kvinnan att hon satte sig i bilen för att köra hem. Sedan är det svart tills det att hon vaknar upp i en poliscell.

– Efter det fick jag veta av min bror att det hade varit handsprit och inte energidryck i flaskan som jag drack ur. Något annat hade jag inte druckit den aktuella dagen. Det finns så många olika energidrycker, och en del smakar illa, så jag reagerade inte över smaken, bedyrade hon.

Kvinnan har under förundersökningen förnekat brott.

Rätten menar dock att den förklaring hon lämnat är så verklighetsfrämmande att den kan lämnas helt utan avseende. Hon döms till två månaders fängelse för grovt rattfylleri och grov olovlig körning. Dessutom ska hon betala 800 kronor till Brottsofferfonden.