Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Råttor gäckar lantbrukare – nu har de fått nog av gnagarnas framfart

Elektriska och mekaniska råttfällor. Kan det var lantbrukarnas framtida räddning i kampen mot skadedjuren?
Antalet råttorna har ökat de senaste tio åren och det blir allt krångligare att bli av med dem.

Antalet råttor ökar i samhället. För lantbrukare som anlitar firmor som jobbar med skadedjursbekämpning har kostnaderna ökat rejält och nu efterlyser man bättre åtgärder för att bli av med problemet.

Preparat som tidigare varit godkända för lantbrukare att använda själva har fasats ut . Nu får de inte själva lägga ut råttgift utan en särskild utbildning i bagaget – vilket visat sig svårt att få till stånd då ingen tar ansvar för utförandet. Detta enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Råttor kan äta upp till 30 gram mat om dagen, men de förstör mångdubbelt mer genom urin och avföring. Nedsmutsat foder eller livsmedel kan sprida smittor som exempelvis salmonella.

Dessutom tillkommer materiella skador som råttorna orsakar i form av till exempel skador på byggnader, gnag på elledningar och saboterade vattenledningar.

LRF, tillsammans med andra organisationer, efterlyser nya åtgärder för att lösa lantbrukarnas problem med råttor.

"Mycket tyder på att tiden för att använda råttgifter i större omfattning är över", skriver organisationerna i brevet till bland annat landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

"Alternativa lösningar som till exempel en utveckling av elektriska och mekaniska fällor behövs", fortsätter representanterna i brevet.

FLER NYHETER:

Vårdalliansen kräver snabb insats på Ö-viks sjukhus: "Läget är akut"

För Plus-kunder: Hela centrala Timrå drabbat av råttorna: "Det här kräver en betydligt mer omfattande insats"

Länet är sämst i Sverige på vaccinering av äldre – skördar fler liv än trafikolyckor

För Plus-kunder: Regskyltarna som stoppas – utredaren: "Det finns de som försöker lura oss"