Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättspsyk frångick regler för våldsbenägen ny patient

En våldsbenägen högriskpatient placerades på en vårdavdelning i stället för en säkerhetsavdelning när han kom till rättspsyk en fredag när dagpersonalen gått hem.
Nu har personalen skrivit en avvikelserapport.

Annons

I alla lägen betonar kliniken hur stor vikt som läggs vid säkerheten, såväl när det gäller personal och patienter som allmänhet.

Men den nya patienten som togs in på vårdavdelningen har ett välkänt våldsbeteende. Personalen fick innan ankomsten följande meddelande från ledningen:

"Då mannen kommer hit kommer han att vara från hemlandstingets säkerhetsklass 1.(...) Denna klassning kommer att ändras då han anländer till kliniken till en 2:a. Kommer personen efter 16-tiden i dag (fredag) kommer klassningen att ändras av ordinarie läkare på måndag."

Så det fanns ett ställningstagande om patientens tillstånd trots att ingen läkare på kliniken hade träffat honom än.

Bengt Eriksson, ställföreträdande klinikchef, hävdar att en riskbedömning gjordes av läkare 15.30 på fredagen och att patienten då klassades om till en 2:a, en lägre säkerhetsklassning.

Men i klinkens lokala instruktioner står det att undantag från placering på intagnings-/säkerhetsavdelning bara får ske om patienten tidigare är känd, kommer frivilligt från öppenvård, är opåverkad av droger och att det bedöms vara låg risk för hot, våld och självmordstankar.

I det här fallet kom en för kliniken okänd patient, dömd för hot och våld mot tjänsteman till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

I avvikelserapporten påpekar personalen att patienten dessutom anlände på kvällen före en helg när bemanningen är lägre än under vardagar, och att patienten vid ett flertal tillfällen har misshandlat personal på den förra rättspsykiatriska kliniken.

I informationen från patientens hemlandsting framgår att han tidigare har slagit, spottat och sexuellt antastat personal. På senaste klinken misshandlade han flera i personalen och sparkade en i huvudet så han förlorade medvetandet.

Det finns en uppmaning om att personalen måste vara väldigt försiktig i kontakten med den nya patienten. En markerad notering lyder: "Obs! Ta ej i honom, kan leda till våld."

Nyligen åtalades en patient, som på samma vårdavdelning hoppade och sparkade på en annan patients huvud så han ådrog sig mycket allvarliga skador och måste intensivvårdas i Umeå. Nu är personal och patienter oroade att något liknande ska inträffa igen.