Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättspsyk visste om pedofillägenhet i ett halvår

November 2008 fick läkarna veta att pedofilen skaffat lägenhet i Sundsbruk.

Inget gjordes.

Och 44-åringen kunde under våren åter igen förgripa sig på en liten flicka.

Annons

Länge har klinikens företrädare förnekat att det fanns kännedom om pedofilens lägenhet.

Men Bengt Eriksson, utvecklingssekreterare på kliniken, medger nu att läkare fick kännedom om den ett halvår innan det avslöjades att den pedofilen hade nedladdad barnporr och ännu en gång givit sig på ett barn.

– Kliniken hade inte tagit något beslut om att han skulle få ha en lägenhet. Men behandlande läkare fick veta om den i november 2008 och beslutade då att den skulle avvecklas. Det blev tyvärr en väldigt lång avvecklingstid. Och patienten hade fortsatta permissioner under tiden.

Nyligen uppdagades att även andra anställda haft vetskap om lägenhet.

– Någon i personalen har faxat till Skattemyndigheten och begärt att patienten inte skulle behöva betala skadestånd till brottsoffer eftersom han annars inte skulle ha råd att behålla lägenheten.

Vem som skickade faxet har inte kommit fram.

Efter det att pedofilens avslöjades i juni 2009 har de två ansvariga läkarna lämnat kliniken. Det konstaterades att läkare och patient hade blivit för allierade under vårdtiden.

Nu har personalen fått tillgång till externa handledare för att minska den risken. Regler och strukturer har ändrats och det läggs mer tyngd på riskbedömningarna, nämndemännen i förvaltningsrätten får nu ta del av dem i en särskild bilaga. Även den interna Rut-gruppen som tidigare bestod av behandlande läkare och överläkare har utökats så att fler får insyn i behandlingen.

44-åringen vårdas nu på den elektronikfria avdelningen och har därmed inte tillgång till mobiltelefon eller dator. Han har inte heller beviljats någon mer permission.

I dag finns bara två pedofiler på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. Enligt Bengt Erikssons blir det allt vanligare att pedofiler döms till fängelse.

– Då kommer de ut betydligt snabbare än om de döms till rättspsykiatriska vård.

Men det är en grupp som är svår att behandla och inte heller den psykiatriska vården har lyckade resultat.

– Nej vi gör inte särskilt bra resultat med den här svåra gruppen. Men den långa vårdtiden minskar i alla fall risken för att det ska bli nya offer.