Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall föreläggs med vite på en halv miljon

Arbetsmiljöverket har delgivit Rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall ett föreläggande med vite på 500 000 kronor.

Bakgrunden till föreläggandet är att huvudskyddsombud för kommunalarbetarförbundet fick kännedom om att medarbetare oroar sig för och riskerar att utsättas för våld och hot i samband med inpassering till sin arbetsplats,

I dagsläget fungerar det som följande: Arbetstagare, patienter och besökare som kommer till kliniken trycker på en dörrklocka. Dörren öppnas av operatörer som befinner sig i ett kontrollrum innanför entrén. När dörren öppnas går arbetstagare liksom patienter och besökare in i en sluss. Där vistas arbetstagare med patienter och besökare som rör sig in eller ut från kliniken.

Fram till den 31 juli 2017 fanns en separat ingång för arbetstagare respektive patienter. Men därefter infördes en allmän inpassering efter beslut från Socialstyrelsen.

Trots att arbetstagarna på kliniken inte har särskilt lång erfarenhet av det nya inpasseringssystemet har klagomålen och orosanmälningarna redan ramlat in.

Huvudskyddsombudet uppger att ett flertal abetstagare till exempel redan har ändrat sina lunchtider. En del väljer att inte lämna byggnaden eftersom de riskerar att möta patienter i slussen när de går ut eller återkommer från lunch. Oron är utbredd bland personalen och därför har nu skyddsombudet anmält detta till Arbetsmiljöverket.

I dagsläget hanteras även post i slussutrymmet där patienter och personal nu riskerar att mötas. Detta får också kritik från skyddsombudet och nu även Arbetsmiljöverket som kräver att denna rutin ändras.

Senast den 24 november 2017 ska regionkliniken ha genomfört åtgärderna, annars får kliniken betala notan på en halv miljon kronor.

Läs även: Förlupna lumpare, pedofiler och bedragare – här är de som utreddes på "Specialen"

Läs även: Vårdare sov på rättspsyk – riskerar disciplinära åtgärder: ”Ett åsidosättande av säkerheten”

Läs även: Dömd för mordförsök begick nytt mordförsök inne på rättspsyk