Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Raubtier ger sig ut på bärsärkatåg genom Sverige – når Deströyer i helgen

På lördag kväll kommer industrimetallarna Raubtier till Sundsvall och Club Deströyer på "Rovdjursturnén 2016". Plattan "Bärsärkagång" är precis utgiven.

Raubtiers frontman Pär Hulkoff befinner sig fyra mil norr om Haparanda i Norrbotten, där han bor, när vi når honom. Ett intensivt ökande snöfall har rått de senaste timmarna. Det är väl så en riktig vinter ska vara, försöker jag.

– Ja, man får ju flytta på snö, skrattar Pär Hulkoff.

Att ha ett samtal med Hulkoff påminner inte om någonting annat. Hulkoff pratar högt och tydligt. Han använder ord som "motsvarande" och ålderdomliga uttryck som "tämligen" – fast helt utan att det känns sökt. Det visar sig att han har en bakgrund i det militära som civilanställd ända tills för fem år sedan – och det känns inte det minsta märkligt.

Han är överväldigad av mottagandet på nya albumet "Bärsärkagång" som släpptes 19 februari. Det från "kamrater" och fans vill säga, recensioner håller han sig från att läsa, berättar han.

– Det är jobbigt att bli sågad.

"Allt går att raubtierifiera" förklarar Hulkoff. Med det menar han att Raubtier inte räds att slänga in trumpeter eller något annat icke-hårdrockigt i sin musik. Den nya plattan bygger dock mer på riff än de tidigare. Mer gitarrmetal än innan, även om syntharna finns kvar. Mycket inspiration har hämtats från gamla thrash metal-favoriter som Sodom ("Jag har delat scen med dem en gång och Tom Angelripper är väldigt rolig – en driven jägare som jag"), Destruction, Slayer och även Venom. Lite grind (extremsnabb tvåtakt) har också inkorporerats i Raubtiers musik för första gången, på öppningsspåret "Bärsärkargång".

– Vi ville få en känsla av fullständigt vansinne. Jag tycker det blev en effektfull passage.

Turnén startade 25 februari i Karlstad och når Sundsvall på lördagen den 19 mars. Raubtier är sparsmakade med sina turnéer. Förra året gjorde de bara två gig totalt. De tre medlemmarna, förutom Hulkoff: Buffeln (trummor) och Kjellgren (bas) har sina privata liv att ta hand om och gillar urladdningen som sker live – när krutet i bössan sparats ett tag.

– Det är lätt att övermätta behovet. Vi vill inte hamna i löpandebandsprincipen. När vi har som roligast, har publiken som roligast också tänker vi.

Vi pratar mer om det militära anslaget som är ett återkommande tema i Raubtiers musik. Hulkoff tycker dock att det dras väl stora växlar på det från kritikers håll. Raubtier handlar om mycket mer än krig, menar han. Lumpen gjorde Hulkoff på pansarvärn på I19 i Boden som robotsoldat. Och han har källor på att Raubtiers musik passar svenska soldater. Exempelvis hänger en Raubtierflagga i mässen (ungefär matsalen) på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif i Afghanistan.

För elva år sedan kom dokumentären "Soundtrack To War" om vad amerikanska soldater i Irak lyssnar på när de sitter i stridsvagnen och ja... "eliminerar mjuka mål" för att använda militär-språk. Hård metal visade sig inte vara helt ovanligt. Vill man ha adrenalinpåslag - ja, då passar onekligen musik som Raubtiers, det går han med på Hulkoff.

Hur skulle du ställa dig till om du fick veta att Raubtiers musik används av stridande soldater?

– Det är absolut bara positivt - om det kan hjälpa våra soldater.

Raubtier är ju ett populärt hårdrocksband och sådana förekommer i Melodifestivalen nuförtiden. Hulkoffs svar på om de skulle kunna tänka sig att vara med där är dock glasklart.

– Vi har blivit tillfrågade. Svaret är och förblir nej. Haha.