Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rea på liv och död

Jag blev helt chockad härom kvällen.

Jag fick en klump av äckel i magen när jag såg girigheten grina upp sitt fula ansikte.

Jag var på rea i det stora leksaksvaruhuset i den ännu större köpstaden i dalen utanför stan.

Det började helt civiliserat och jag anade ingenting till en början.

Så dumt av mig! Jag borde ha vetat bättre.

Målet var en ”tuff exklusiv snowracer … utrustad med frontspoiler, stötdämpare och automatisk draganordning”.

Passande julklapp till fyraåringen!

”Ett perfekt tillfälle för dig att göra ett hemligt besök hos oss och i lugn och ro planera eller handla dina julklappar”, utlovade annonsen.

Nästan fyrahundra spänn skulle jag spara dessutom.

Jag kom en kvart tidigt, strosade in och upptäckte till min förvåning en lång kö som ringlade sig mellan leksakshyllorna. Men det var ingen fara, försäkrade en rödklädd expedit, kälkarna skulle säkert räcka till oss.

Jag stod och myste över mitt kommande klipp, som var värt en stunds väntan. Inför mitt inre såg jag hur jag strax skulle gå förbi någon disk därframme där leende butiksbiträden delade ut kartonglådorna i tur och ordning.

Så går det inte till på sjuka reor, kan jag berätta.

När det var fyra minuter kvar började den tidigare så ordentliga kön röra sig framåt. ”Äntligen dags”, tänkte jag. Men det blev oroligt, några bakifrån trängde sig förbi och allt fler samlades runt en presenningstäckt hög som jag skymtade där framme.

Prick klockan nitton bröt vansinnet loss. Vuxna kvinnor (och några män) slängde sig desperat över högen, slet ilsket paket ur händerna på varandra, föll omkull och triumferade med glansig blick när de lyckats lägga beslag på sitt åtråvärda byte.

Det var över på en minut.

Längst fram stod en förvånad och förtvivlad kvinna som inte ens hann böja sig ner förrän allt var … slut och borta.

Så även min julefrid.

Christine Modig

reporter och desillusionerad trebarnsmamma som inte tänker lägga en julkrona på leksaksvaruhus som förnedrar sina kunder