Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rebecca vägras personlig assistans trots svår epilepsi och diabetes

Yvonne Flodén har varit dotterns assistent i flera år, 40 timmar per vecka.
Rebecca har svår epilepsi, är desorienterad och har svårt att göra sig förstådd. I höst drabbades hon även av diabetes typ 1.
Men från den 1 november är hon utan assistent.

Hemhjälp ska hon få en timme om dagen och så ska hon tittas till i tio minuter två gånger per dag.

– Den som tagit det här beslutet borde få byta sits med mig och bli fånge i sitt eget hem. Jag är väldigt förbannad, säger Rebecca.

Hennes mamma har kämpat sedan i februari för att dottern ska få den hjälp hon behöver. Försäkringskassan gjorde en utredning som sedan en ansvarig chef medgav var undermålig men utifrån den har beslutet fattats. Någon ny utredning har kassan inte planerat in.

Samtidigt pågår kampen om stöd från kommunen.

– Rebecka krampar och faller. Sedan vet hon ingenting. Hon hittar inte själv utan måste ha någon med sig, hon kan inte själv ta ansvar för sin diabetesbehandling. Inte laga mat själv.

Hennes epilepsi förvärrades successivt så till sist gjordes en hjärnoperation. Hon slapp de många små anfallen, men de allvarligare blev kvar på samma nivå som när hon först fick assistans.

Läs också: Kenneth får 50 epilepsianfall varje dag.

Det var i gymnasiet Rebecca fick epilepsi, hon hittade inte till skolsalar och förirrade sig hela tiden. Sista året var det fullständigt kaos så hon fick IG i alla ämnen i slutbetyg.

– Hon kan inte åka själv till stan eller Birsta som hon tycker om att göra. Hon hittar inte. Det här betyder att hon är fånge i hemmet, hon har husarrest. Även om hon får ledsagare kan hon inte åka buss för det är för rörigt och de får inte skjutsa henne i bil.

Yvonne står nu till arbetsmarknadens förfogande. Men kommunen tycker ändå att hon kan se till att dottern får mat och se till henne under dagen.

– Jag måste ju delta i aktiviteter. Det här går inte. Rebecca hamnar i husarrest och hon försätts i livsfara. Det är inte lagens andemening. Det här görs bara för att spara in pengar.

Men hon fortsätter kampen mot både kommunen och Försäkringskassan och överklagar besluten. Nu funderar hon på att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Och hon har gjort en polisanmälan mot kommunen för framkallande av fara för annan.

– Om hon får ett epilepsianfall och inte har klarnat till efter två minuter måste hon få stesolid, annars kan tillståndet bli riktigt allvarligt. Det fungerar inte om hemtjänsten kommer två timmar senare. Även hennes diabetes kan orsaka akuta problem.

För att reglera sin diabetes rätt får Rebecca också hjälp av sin mamma.

Det är en orolig, frustrerad och arg mamma som inte förstår hur myndigheterna kan leka med en människas liv på det här sättet.

– Men jag ger mig inte. Jag kommer att driva det här till döddagar.