Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Recension: Gunhild Carlings harpaspelande – ett misslyckat experiment

På vägen hem från Gunhild Carlings jazzvarité kör jag ut åt fel håll i en av Sundsvalls rondeller. Det blir att till vända om i nästa korsning. Orsaken till förvirringen; jag och mitt sällskap försöker lista ut hur föreställningens trollkarl Jakob Schenström gjorde ett av sina trick.

Schenström var en av flera duktiga artister på scenen, under 2016 års jazzvarieté med Carling big band. Varieténs modell är att bjuda på en omväxlande uppsättning nummer och det är precis vad publiken i Tonhallen får. Här dessutom med kompetenta och underhållande musiker.

Trots att orkestern i början får brottas med en svårflörtad publik så märks det inte i engagemanget. Lagom till pausen har publiken hunnit ikapp och visar stor uppskattning. Tonhallen är en bra lokal för storband, det ryms mycket musik i salongen. Det händer att jag ser orkesterns stråktrio spela utan att de går att identifiera i ljudbilden, men i övrigt är ljudet bra balanserat och varierat. Scenen är snygg, med enkla medel har man skapat en tidsenlig scenbild och det finns flera fina ljuslösningar.

Tonhallen erbjuder även utrymme för föreställningens luftakrobat, Maria Zeniou, att visa sina konster. Här blandas konstnärlighet med hjärtattacksframkallande övningar på ett sympatiskt sätt.

När det gäller storbandet blir det egentligen ogörligt att peka ut någon musiker speciellt. Ändå märker jag särskilt insatserna från Måns Persson och Ulf Holmström, gitarr respektive saxofon, i flera nummer.

Överlag är föreställningen bra, men ibland är de konstnärliga valen svåra att begripa. Till exempel släpas det in en harpa på scenen. Kul att Gunhild Carling kan spela harpa, men att framföra Blue moon på den var ett misslyckat experiment. Däremot blev det en fullträff att ta upp kulturskolans trombon- och trumpetelever på scenen. Spelglädjen i Bourbon street parade räckte ända upp till salongens sista rad.