Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redan som 15-åring ville hon bli inredare – i dag jobbar Maria Nordin för stora inredningstidningar

Hem, offentliga platser och studior. Variationerna i hennes yrke är stora men allt kretsar kring samma sak – inredning. "Den kreativa processen i mig stänger aldrig av, jag tänker hela tiden på jobbet", säger Maria Nordin och skrattar.

Annons

TV: Tips och trendspaning med inredaren Maria Nordin

Första gången Maria Nordin jobbade med inredning var hon bara 15 år gammal. Det var för inredningsbutiken Duka i Sundsvall där hon bland annat fick göra deras skyltfönster. Och redan då började det framtida yrkesvalet klarna.

– För 15–16 år sedan sa jag att jag skulle åka till Stockholm för att jobba med inredning, och på den vägen var det, säger hon.

Då såg branschen lite annorlunda ut. Intresset var inte alls lika stort och brett som det är i Sverige i dag.

– Det var väl en och en annan som frågade: "Vadå jobba med inredning?".

I dag driver Maria eget företag i Stockholm och blir bokad för olika uppdrag. Det kan vara allt från att inreda och planera upp en restaurang eller ett hem till att bygga upp en miljö i en studio för ett inredningsmagasin. Just variationen och att få göra båda delar – inreda och styla – är tjusningen med hennes jobb.

– Jag tröttnar aldrig på det jag gör. Det är fortfarande det bästa jag kan tänka mig att jobba med.

Under åren har Maria gjort jobb åt tidningar som Nya rum och Plaza interior. Vid de jobben så får hon ofta bygga upp allt från ett tomt rum. Det innebär att allt från väggar med färg och tapet till möbler och inredningsdetaljer ska bestämmas och byggas upp.

Jag har blivit en djävul på att fusktapetsera under de här åren, skrattar hon och fortsätter:

– För mig är det som att måla en tavla. Man kommer in med en blank duk och sedan är det bara till att vara kreativ. Det roligaste jag vet är att få tänka färg, form och material.

Just den där kreativa processen är viktig. När hon var mammaledig med sina två barn tyckte hon att det var jobbigt att inte få aktivera den där kreativa ådran dagligen.

– För mig är det så att jag aldrig riktigt stänger av. Jag kan komma på en idé till ett uppdrag mitt i natten. Det är en ständig process, med mycket att tänka på och planera. Man får ju i princip bara en chans att göra det rätt.

Under somrarna återvänder hon och hennes familj till Sundsvall för semester. Brottet från vardagen i Stockholm är viktig och det är även här som hon gör mycket inredningsfynd.

– Många detaljer i mitt egna hem är härifrån. Det viktigaste med inredning är att det ska passa de eller den som ska befinna sig i miljön. Och jag älskar verkligen att komma tillbaka till Sundsvall.