Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redan störst av sitt slag – nu kan MKC i Fränsta bli ännu större

Vem som ska få flytta in i Samservice-huset i Fränsta är ännu inte officiellt. Men i lokalerna hos Mediekonverteringscentrum går det inte att flytta in, för där förbereder man sig för expansion.

– Riksarkivet har fått i uppdrag att ordna en nationell samordning av digitaliseringen av material, vilket en grupp ska utreda, säger Anders Udd, direktör på Mediekonverteringscentrum, MKC, i Fränsta.

Det regeringen bestämt i dagsläget är att Riksarkivet ska förbereda etableringen av MKC som en gemensam resurs för storskalig digitalisering av kulturarvsmaterial. Exakt vad detta innebär vet man inte före utredningen avslutas den 1 september. Anders Udd kommer att följa utredningen, och bistå gruppen på alla sätt han kan.

– Vi hoppas att det kommer innebära att vi kan få göra mer till andra regeringsorgan än i dag, säger Anders Udd.

I dag jobbar 70 personer på MKC med att digitalisera kulturarvsmaterial, men även annat material när Kungliga Biblioteket beställer det.

– Vi är den största avdelningen av sitt slag som jobbar med digitalisering inom kulturarvsområdet i dag. Vi är jättenöjda med lokalerna vi har i dag, och ska vi expandera och göra mer behöver vi yta, säger Anders Udd.

Martin Bjersby, tf divisionschef på Riksarkivet, tror att MKC kan vara användbara för många i framtiden.

– De har lång erfarenhet av det här arbetet och är bra på storskalighet. Det är något som förhoppningsvis kan utnyttjas av hela sektorn, säger Martin Bjersby.

MKC arbetar främst mot de 24 statliga kulturarvsmyndigheter som finns i Sverige. Förutom Kungliga Biblioteket i Stockholm, som är den största av dessa myndigheter, finns det också mindre.

– De små statliga muséerna har svårt att hitta formen för digitalisering, och de har inte ekonomin till det. Det här vore ett lyft för dem, att ha en naturlig digitaliseringsfabrik, säger Martin Bjersby.