Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reflex – något att reflektera över

Antingen upptäcker bilisten en mörkt klädd gångtrafikant först på 20–30 meters avstånd.
Eller så gör bilisten det redan på 125 meters avstånd.
Skillnaden är något att reflektera över i vintermörkret.

Cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap måste enligt lagen ha reflexer i mörker.

Lagen stadgar inte att gående ska använda reflex och reflexvästar.

Men det är något som Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) starkt propagerar för eftersom 40 procent av alla trafikolyckor med gående inblandade sker i mörker, oftast i tättbebyggda områden med gatubelysning.

Nu har NTF Konsument undersökt reflexer som säljs av åtta stora kedjor: Akademibokhandeln, Apoteket, Barnens Hus, Clas Ohlsson, Ikea, Lindex, Sportex och Stadium.

Testet omfattar hårda, mjuka, hängande och snabbfästande modeller.

Efter att ha mätt det så kallade CIL-värdet (förmågan att återkasta skenet från till exempel en bilstrålkastare) visade sig alla vara godkända.

Den bästa – och billigaste, tio kronor – finns hos Clas Ohlsson. Men företaget säljer även mycket dyrare reflexer med klart sämre CIL-värde.