Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen föreslår: Landstinget blir region 2017

Nu är det klart. Regeringen föreslår att landstinget i Västernorrland ska överta det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen.
Ansvaret ska övertas från och med januari 2017.

Annons

Beskedet kommer i och med en formell så kallad departementsskrivelse som nu går ut på remiss.

– Det här är både bra och viktigt! Bra för att vi ända sedan 2012 har arbetat tillsammans med länets kommuner för att överta det regionala utvecklingsansvaret.

– Viktigt för att det ger oss samma möjlighet som flertalet andra landsting och regioner redan har fått, att ta demokratiskt ansvar för regionens utveckling, säger landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren, i en presskommentar.

Enligt Erik Lövgren ska landstinget nu fortsätta samtalen med kommunerna i länet om hur arbetet för en hållbar regional utveckling ska stärkas.

Det ska bland annat ske inom ramen för ett nybildat regionalt samverkansråd där landstingets och kommunernas politiska ledningar i Västernorrland sitter med.

Till uppgifterna hör att ta fram strategier för regional utveckling, att besluta om hur projektbidrag och företagsstöd ska användas samt upprätta planer för transportinfrastruktur i länet.

Totalt får Västernorrland omkring 115 miljoner kronor per år för regionalt tillväxtarbete av staten, pengar som i dag hanteras av länsstyrelsen.

Som vi berättade nyligen är Sollefteå kommun emot region 2017. Det lär de ge till känna när de svarar på regeringens remiss.

Samtidigt med Västernorrland föreslås Uppsala, Västmanlands och Norrbottens län också få överta det regionala utvecklingsansvaret.

Landstingen får om de vill byta namn på landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen till regionfullmäktige och regionstyrelse. Men vid val måste beteckningen landstingsfullmäktige fortfarande användas.