Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen gör vad som krävs

Vi hade i höstas ett läge där vi kan tala om massinvandring. Nyfascistiska SD hade alltså rätt, tänker kanske någon. De har använt detta begrepp i decennier.

Nej, SD har inte rätt nu heller. Vi har i många år haft en reglerad invandring med en tillfällig topp under krigen i det sönderfallande Jugoslavien. Denna invandring har på många sätt berikat vårt samhälle och allt tyder på att vi också tjänat på den. Så kan det bli även med den nuvarande flyktingvågen. Men tillströmningen blev i höstas så stor att det tillfälligt översteg Sveriges förmåga.

Den som därför tycker att vi ska strunta i folk som flyr från krig och förtryck ger inte jag mycket för. Men redan med dagens tillströmning och/eller om problemet inte kan lösas gemensamt inom EU, så har vi många akuta problem att åtgärda. Bostäder, skola och jobb förstås. Men det stora problemet är politiskt. SD:s opinionsmässiga framgångar försvårar anständiga lösningar.

I riksdagens partiledardebatt inledde Jimmie Åkesson sitt anförande med att säga att hösten 2015 var en av de mörkaste i vår historia i det här landet. Det är samma höst då tusentals volontärer i Sverige visat sin medmänsklighet och vilja att hjälpa människor som flyr från kriget i rangliga båtar och som kommer gående längs våra landsvägar. Sånt har inget värde för Åkesson.

Nåja, problematiskt blev det, så långt ger jag honom rätt, och nu släpper vi inte in så många längre. Trycket av det som verkligen blev till massinvandring blev för stort när EU:s gemensamma ansvarstagande föll samman. Det kan sluta väldigt illa för detta fredssamarbete. Det folkliga engagemang som Åkesson inte ser något värde i, kommer hur som helst att behövas länge än. För flyktingvågen är inte över.

Också Åkesson konstaterar att orsaken till flyktingvågen är att EU:s yttre gräns kollapsade. Han låtsas också att övriga partier tidigare förnekat alla problem med invandringen. Retorikern Åkesson säger att rasism nu är realism. Omöjligt är nödvändigt. Inhumant är att ta ansvar. Och han anklagar statsminister Stefan Löfven (S) för att han vid en partiledardebatt i maj i Agenda sagt att "asyltrycket på Sverige skulle innebära en liten ansträngning, Löfven dementerade inte detta, så jag utgår från att han kan ha sagt något liknande. Men Löfven påpekade i stället det självklara. Läget i höst var något helt annat än tidigt i maj.

Sen i våras har Sverige tagit emot 145000 asylsökande varav 80000 under ett par dramatiska månader i höstas. Nu när regeringen tagit ett fast grepp om situationen är vi tillbaka på de nivåer Sverige tog emot före maj månads ingång, med ungefär 1000 asylsökande i veckan. Läget är förstås betydligt mer anstängt i dag då så många kommit på så kort tid. Men Sverige klarar det. Vi hade däremot inte klarat 40000 i månaden som antalet låg på när trycket var som hårdast. Regeringen gör, som statsministern säger, vad som krävs. Jag vill tillägga att Åkesson har fel, rasism är fortfarande rasism! Det står SD ensamma för i svensk politik.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel