Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen har misslyckats med flyktingpolitiken

KRÖNIKA: Lars Ragnar Forssberg: "Flyktingprofitörerna måste stoppas, vissa befintliga lagar måste rundas, remisstjafs får inte förekomma och alla förslag ska förstås finansieras."

Annons

Stig Dagerman skrev en gång en dikt som blivit mycket läst och citerad. Den definierar vad det är att vara en anständig människa:

Jorden kan du inte göra om,

stilla din häftiga själ.

Endast en sak kan du göra

en annan människa väl.

Det är redan så mycket

att själva stjärnorna ler.

En hungrande människa mindre

betyder en broder mer.

I ett mycket delat inlägg på Facebook slår komikern Johan Rheborg fast att frågan om flyktingar inte är politisk utan mänsklig: ”man hjälper folk som flyr, för fan!” Det tyckte också statsminister Stefan Löfven tidigare. Den 6 september höll han ett tal inför 15 000 människor på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var kraftfullt: ”Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig”, sa han, ”mitt Europa bygger inte murar.” Det visade sig inte bara vara tom retorik, utan rena lögner.

Nu bygger Sverige murar och har i praktiken upphävt asylrätten. Människor visiteras, inte en djävul utan id-handlingar släpps över Öresundsbron. Den mest orutinerade regeringen i Sveriges moderna historia har infört regler, som redan fått en dominoeffekt. Danmark stängde snabbt gränsen mot Tyskland och i Bayern mullrade politiker om att Tyskland ska stoppa flyktingströmmen från Österrike.

De människor som flyr för sina liv från länder som konsekvent kränker deras rättigheter är inte välkomna till Europa. Asylrätten har i praktiken upphävts. Stefan Löfven har möjligen, mot alla odds, slitit till sig en liten fotnot i vår politiska historia.

Under förra året sökte 162 877 människor asyl i Sverige, varav 70 384 var barn. 35 369 av dem var ensamkommande. Därtill gömmer sig ett okänt antal papperslösa flyktingar i Sverige.

Även om vi bygger ogenomträngliga murar står vi inför ett oomkullrunkeligt faktum: något måste göras nu!

Det behövs bostäder, arbeten, skolor och vuxenutbildning. Det är bråttom. Vi befinner oss i ett slags undantagstillstånd, där vissa lagar och regler måste sättas ur spel. Nu krävs en kombination av fantasi och fiffighet, en modern variant av den sociala ingenjörskonst som en gång gjorde Sverige till ett välfärdsland.

Jag föreslår att regeringen tillsätter en sjumannagrupp med erfarenheter från bistånds- och fackliga organisationer, näringsliv, myndigheter, riksdag och kyrkliga samfund. De får två månader på sig att lägga fram ett förslag om vilka åtgärder som behöver vidtas. Flyktingprofitörerna måste stoppas, vissa befintliga lagar måste rundas, remisstjafs får inte förekomma och alla förslag ska förstås finansieras.

Vi har nu chansen att bli ett land sjudande av idéer. Till och med den utarmade landsbygden kan väckas till liv. Sverige blir inte bara en humanitär stortmakt utan på köpet ett mycket roligare land att leva i.

Vårt problem har aldrig varit att vi är för många utan att vi alltid varit för få.