Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen rör om i färdiglagade grytor – varför införa springnotor i byggbranschen?

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill lagstifta om ett entreprenörsansvar. Det innebär att byggföretag som gör rätt för sig tvingas betala för oseriösa aktörer som lurar sina anställda på lön. Med enkla ord betyder det att om du äter på restaurang, får bordsgrannen betala för din måltid medan du själv slinker ut genom bakdörren. Varför vill regeringen göra det lagligt att ta springnota i byggbranschen?

Sveriges Byggindustrier har genomfört en undersökning bland våra medlemsföretag om entreprenörsansvar för byggbranschen. Av 351 svar säger en klar majoritet, 79 procent, nej till ett sådant förslag. Dessutom anser 75 procent att det riskerar att hota svensk företagsamhet och nyföretagande.

Ledare: Sjölund: Byggbranschen måste vädra ut den unkna machokulturen

Om ingenting görs kommer lagstiftningen om entreprenörsansvar träda i kraft den 1 juni 2018. Lagstiftningen kommer omkullkasta principen om att en arbetsgivare endast är löneansvarig för sin egen personal. Detta är en främmande ansvarsmodell i svensk arbetsrätt.

Regeringen rör om i grytor som redan är färdiglagade. Svenska arbetsgivare och svenska yrkesarbetare kommer att drabbas hårt om lagförslaget om entreprenörsansvar går igenom. Därför tycker vi att förslaget bör slängas i papperskorgen. Svensk byggindustri mår bäst med eget ansvar.

Riskerna är tydliga. När det primära löneansvaret som en arbetsgivare har mot sina yrkesarbetare saknas finns en möjlighet för oseriösa aktörer att ducka från löneansvaret, medan de företagen som vill göra rätt för sig får betala för smitarna. En arbetare som inte får lön från sin arbetsgivare kan med detta förslag vända sig till ett annat byggföretag med sina löneanspråk. Är det så det ska fungera på den svenska arbetsmarknaden?

För Plus-kunder: Lokala facket välkomnar granskningen av lönerna i byggbranschen: "Har varit en kamp"

Lagen om entreprenörsansvar riskerar påverka ansvaret för personalen i byggföretagen, samtidigt som den rubbar ansvarsfördelningen i relationen mellan byggentreprenörer. Detta medför att byggföretagen kommer att få sämre och senare betalt. Byggföretagen kommer också belastas av en oförutsedd kostnad för någon annan arbetstagare och denna risk påverkar prisbildningen för det färdigställda byggprojektet. Kostnaden för nya byggprojekt lär därmed öka. Slutpriset kommer att landa på de som önskar köpa sin första bostad.

Regeringen försöker komma åt ett problem som inte finns. Redan idag finns lagregler, myndigheter och domstolar för den situationen att ett företag inte betalar lön till sina anställda.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sveriges Byggindustrier och vår motpart Byggnadsarbetareförbundet har redan tecknat ett kollektivavtal för att hantera frågor om entreprenörsansvar inom ramen för den svenska modellen. Det vore en betydande inskränkning av denna partsmodell, som regeringen säger sig vilja värna, om detta regleras genom lagstiftning istället för i kollektivavtalen.

Regeringen rör om i grytor som redan är färdiglagade. Svenska arbetsgivare och svenska yrkesarbetare kommer att drabbas hårt om lagförslaget om entreprenörsansvar går igenom. Därför tycker vi att förslaget bör slängas i papperskorgen. Svensk byggindustri mår bäst med eget ansvar.

Berndt Jonsson

Regionchef Sveriges Byggindustrier Södra Norrland

FLER DEBATTARTIKLAR:

S: Du som har byggt upp vårt land ska inte behöva ha ont i magen när hyran ska betalas

Tystnadskulturen i maktens korridorer upphör nu – vi har ett ansvar att vara förebilder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel