Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen skickar ut sina ambassadörer för att förinta vår miljö

Annons

Replik på "Byt ut mjölken mot biobränslen", ST 9 november.

I debattartikeln menar man att i stället för att producera mjölk ska vi elda biomassa. 100 miljoner människor svälter på grund av att vi havererar naturen och eldar upp växtligheten, vilket spär på växthuseffekten.

Biomassa ger omedelbart koldioxidutsläpp, men även papper och sågat virket när de senare bränns eller förmultnar. Till råga på allt avger den frilagda marken i storleksordning liknande mängder koldioxid.

Merparten av den utsläppta koldioxiden hamnar i sjöar och hav. Koldioxiden är byggstenen för alla fotosyntes. Detta är en huvudkomponent för alger och annan vattenväxtlighet. Läckage av gödsel från människor och djur påskyndar fotosyntesen, men koldioxiden är avgörande.

De senaste 10 000 åren var koldioxidhalten 280 ppm och nu accelererar ökningen som nu är över 400 ppm. Jordens areal för matproduktion minskar då byggnader, vägar, erosion, klimatförhållanden och uttorkning tar för sig. Det är ett hån att elda i stället för att odla mat.

Följande recept gäller:

• Omedelbart stopp för all förbränning och användning av biomassa. Används endast till matproduktion.

• I de fall biomassa utnyttjas ska den insamlas från haven, då det är där kolatomen hamnar och försvinner (för evigt).

• Sluta haverera naturen med allehanda påfund. Djur och växter hanterar koldioxid på ett gynnsamt sätt, låt dem vara i fred.

Den enda energikälla som har en chans att rätta till den hemska väg vi nu är inne på är kärnenergi. Den är i detta sammanhang koldioxidfri och stör inte omgivningen. Det behövs 50 000 Forsmark för att få stopp på eländet.

Risken med ett Forsmark är att en olycka kan hända men konsekvenserna är inte dramatiska i jämförelse med jordens temperaturhöjning. Den globala uppvärmningen och haveriet av naturen kommer att hända på den väg vi nu är inne på.

Den flyktingström vi nu ser är bland annat förorsakad av att vi havererar livsmiljöerna.

De som pratar om så kallat förnyelsebart utan att blinka har inte satt sig in i den skada det medför och hur lite energi det tillför.

Tänka fritt är stort men tänka rätt är större

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel