Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringen verkar ha gett upp striden om vapendirektivet innan den ens har börjat

Annons

Terrorattentaten i Paris har skakat oss alla. Europas måste ta hotet från terrorismen på allvar. Men jakten på nya verktyg för att stoppa terrorismen får aldrig bli en ursäkt att göra vad som helst. Vi måste hålla huvudet kallt och se till att de reformer vi genomför faktiskt biter på terrorister och brottslingar och inte riktar in sig på laglydiga medborgare.

Förra veckan presenterade EU-kommissionen ett förslag på ändringar i vapendirektivet. EU:s vapenlagar måste självklart säkerställa att terrorister och brottslingar inte får tillgång till vapen. Men många förslag riktar inte in sig på terrorister och organiserad brottslighet, utan har udden mot laglydiga jägare och sportskyttar. Bland annat föreslår EU-kommissionen en maxtid för vapenlicenser på fem år och förbud av många halvautomatiska vapen.

Men min största oro är nog egentligen inte det kommissionen faktiskt föreslår, utan att man genom att öppna upp vapendirektivet öppnar Pandoras ask. EU-kommissionen har tidigare tittat på mer långtgående åtgärder som krav på sinnesundersökning i samband med utfärdande av licenser och 18-årsgräns för hantering av vapen. Det är förslag som riskerar att komma till innan den nya lagen är klubbad och klar.

Det stoppar knappast några terrorister. Däremot skulle det tvinga polisen att åka runt till Sveriges 600 000 jägare och 200 000 sportskyttar för att förlänga licenser och beslagta vapen i stället för att lägga tiden på att jaga terrorister. För är det någon som tror att terroristerna har vapenlicens och använder jaktvapen? Knappast, de använder illegala Kalasjnikovs och bomber!

I Europaparlamentet var Socialdemokraterna snabba att meddela att de helhjärtat stödjer förslaget och att de vill ha reglerna på plats så snabbt som möjligt. Men inrikesminister Anders Ygeman har insett att förslagen skulle slå hårt mot svensk jakt. Trots det gör han ingenting för att stoppa dumheterna. Istället hänvisar han till att Sverige och Finland ska få behålla ett undantag från reglerna. Problemet är bara att vi inte har något undantag, och det är inte så EU-lagstiftningen fungerar. Regeringen verkar ha gett upp striden om vapendirektivet innan den ens har börjat.

Det är uppenbart att vi måste sikta in oss på terroristerna och inte på jägare och sportskyttar! I stället för att ägna oss åt stickspår som att förbjuda jaktvapen måste vi lägga vår kraft på att stoppa illegala vapen. Särskilt tunga militära automatvapen som inte går att använda till annat än strid. Allt annat blir bara ett slag i luften mot terrorismen.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel