Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens och MP:s invandringspolitik extrem

Moderaternas Eva Lohman skrev den 1 april i ST att de stänger dörren för Sverigedemokraterna. Bakgrunden är regeringens förhandlingar på invandringsområdet med Miljöpartiet, som är riksdagens mest extrema parti i detta avseende, för att göra västvärldens mest liberala invandringspolitik än mer utmärkande.

Att det är just regeringens invandringspolitik som är utmärkande och inte Sverigedemokraternas, vars invandringspolitik dels går ut på att rikta och förstärka resurserna där de gör störst nytta och dels på att anpassa mottagningen i landet till en nivå som går att hantera, har påtalats av fler än bara företrädare från vårt parti.

Till exempel sa den avgående statssekreteraren, Lars Danielsson, i en radiointervju redan för ett antal år sedan att Sverige i detta avseende särskiljer sig från i stort sett alla andra medlemsstater i Europa.

Trots detta faktum väljer nu ändå regeringen i och med uppgörelsen med MP att ytterligare förstärka Sveriges alldeles särskilda särposition genom att invandrare utan uppehållsrätt, det vill säga illegala invandrare, skall ges i princip samma eller en utökad rätt till det svenska välfärdssystemet.

Det väljer man dessutom att göra i en situation där redan 95 procent av asylsökarna tappar bort sina ID-handlingar och där, enligt riksdagens utredningstjänst, 75 procent av dem som på grund av avsaknade skyddsskäl får ett avvisningsbeslut ändå beslutar sig för att vägra att lämna landet. Sett över den senaste tioårsperioden handlar det om 60 000 människor.

Men regeringens överenskommelse betyder inte bara att Sverige i praktiken genomdriver en ytterligare amnesti för människor som saknar legal rätt att uppehålla sig i landet.

Den innebär inte minst också att hela asylsystemets framtida trovärdighet mycket allvarligt skadas när samhället i stället för att verkställa avvisningsbeslut väljer att belöna de som väljer att inte följa lagar och utslag.

Ett negativt beslut ska i praktiken således inte ges någon reell betydelse i Sverige som redan har fyra till sju gånger större asylmottagning per capita än de största mottagarländerna i Europa - trots att Sverige är ett av Europas nordligaste länder.

Det är med stor oro jag tvingas konstatera att regeringen i och med denna överenskommelse, som de själva beskriver som en stor framgång, väljer att ta ett ytterligare kliv ifrån det normala. Det är, tvärtemot vad Lohman säger, inget annat än ett stort bakslag för såväl Sveriges alla skötsamma invånare som de verkligt skyddsbehövande i vår omvärld.

Johnny Skalin (SD)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel