Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens rimliga åtgärder gällande tiggeriet

När regeringen tillsatte en särskild samordnare för att ta itu med den stora mängd tiggare som sökt sig till Sverige hördes många djupa suckar.
Ännu en utredning, ännu en samordnare, förväntningarna var högre än så.

Annons

Efter dagens presentation av det åtgärdspaket regeringen tagit fram för att stävja de problem som uppstår i samband med tiggeriet vill jag påstå att regeringens hantering av frågan är bland det mest handlingskraftiga de hittills åstadkommit. Förslagen är dessutom riktigt genomtänkta och i stort sett helt rimliga.

Att några lyckats tolka förslaget som att regeringen vill "förbjuda organiserat tiggeri" är för mig obegripligt. Det kan vara så att jag missat att ta del av något dokument eller att någon av ministrarna uttalat sig i ett sammanhang som jag inte tagit del av, men utifrån regeringens egen presentation kan jag inte med all fantasi i världen tolka det som att man vill förbjuda tiggeri, vare sig organiserat eller oorganiserat.

Snarare är förslaget över förväntan i alla delar, och det omfattar precis de viktiga områden som behöver tas tag i för att komma tillrätta med problemen, både det som handlar om fattigdomen i tiggarnas hemländer, och de problem som uppstår i Sverige när de kommer hit.

Bättre samarbete med framför allt Rumänien, och hjälp till dem att bygga välfärdssystem som inkluderar den romska befolkningen, check.

Särskilda åtgärder från polisen för att hantera det våld och trakasserier som tiggarna utsätts för när de är här, check.

Lagar och regler ska gälla alla som vistas här, check.

Översyn av lagen om människohandel, tilläggsdirektiv för att ingen ska kunna exploatera de fattigaste genom att göra pengar på andras tiggande, check.

Större möjligheter för privata markägare att avhysa personer som valt att bosätta sig där, check.

Dessutom hölls hela presskonferensen utifrån perspektivet att tiggarna är utsatta människor, och att den rasism och det hat som vissa känner inför dem inte är värderingar som ska prägla Sverige. De ska behandlas med den respekt de förtjänar som jämlika medmänniskor, check.

Frågan om var dessa personer ska ta vägen om de avhyses från sina bosättningar är inte för regeringen att svara på, enligt justitieminister Morgan Johansson (S). Det är möjligen den enda bristen bland de åtgärder som presenterades i dag. Det är en sak att avhysa dem, men hur göra det på ett hänsynsfullt sätt utan att samtidigt erbjuda alternativa lösningar? Som tur är finns i dagsläget möjlighet för enskilda kommuner att lösa frågan pragmatiskt.

Därför hoppas jag att Sundsvalls kommun även i fortsättningen ska upplåta den plats i hamnen där de flesta tiggarna bor i dag. Där stör de ingen, och lösningen med el och bajamaja är betydligt mer värd för dem som får tillgång till dessa än vad det kostar kommunen att tillhandahålla. Om allt för många protesterar mot detta finns säkert möjlighet att inrätta en mycket enkel form av campingplats och ta ut en låg avgift av dem som nyttjar den.

Mer av Sofia Mirjamsdotter om tiggeriet:

Självklart är tiggeriet organiserat

Den statligt sanktionerade antiziganismen

Tiggarna är här för att stanna

Vad vill man förbjuda som inte redan är förbjudet?

Sluta flirta med Jimmies väljare

Jag är så trött på tiggeridebatten