Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringens utredare: "Fler överlever med färre akutsjukhus"

Med färre akutsjukhus i Sverige skulle vården bli säkrare och fler patienter överleva.
Det menar regeringens särskilde utredare Måns Rosén.

Utredningen om den högspecialiserade vården leds av adjungerade professorn Måns Rosén. I utredningen föreslår man att den högspecialiserade vården ska delas in i nationell och regional högspecialiserad vård. Som en konsekvens av utredningen tror Rosén även att utvecklingen går mot färre akutsjukhus i Sverige.

Med färre akutsjukhus, skulle man då rädda fler liv?

– Ja, vi pratar om flera hundra liv som man kommer att rädda varje år om vårt förslag går igenom. Det är vi ganska övertygade om, säger Måns Rosén.

Med ett akutsjukhus färre i Västernorrland, skulle länet rädda fler liv?

– Ja, det tror jag. Framför allt om man koncentrerade vården vilket man kan göra på olika sätt, säger Måns Rosén.

Själv menar han att i sjukhusdebatten i Västernorrland glömmer man bort aspekten om patientsäkerhet. I en debattartikel i Dagens Medicin tar han upp frågan och skriver: "Mindre sjukhus där man inte får förutsättning att träna, det vill säga där operationsvolymerna är låga, där går det sämre för patienterna än på sjukhus med stora operationsvolymer. Fler patienter dör och fler får komplikationer".

– Säger man att vi ska lägga ner vårt sjukhus tycker alla att det är olyckligt. Men om man fick veta att det kanske skulle bli bättre resultat där färre patienter skulle dö eller få komplikationer om man koncentrerade vården skulle man kanske nog ha en annan uppfattning, säger Rosén.

Han upprepar att forskningen är tydlig på att nästan vad man än gör så måste man uppnå en viss volym för att kunna göra ett bra jobb. Om man till exempel bara opererar mindre än tio operationer per år så blir man inte lika duktig som de som gör 30. Och det gäller även den akuta verksamheten.

– Men sen är problemet att också läkarna och sjukvårdspersonal har sitt jobb på den lilla orten och de kommer också säga att det här är olyckligt, säger Måns Rosén.

Han hänvisar även till en dansk utredning som säger att ett akutsjukhus bör ha ett upptagningsområde på mellan 200 000 och 400 000 invånare.

Med ett upptagningsområde på mindre än 250 000 invånare, finns det plats för tre akutsjukhus?

– Nej, det låter mycket, säger Rosén.

En annan infallsvinkel är att Rosén vill ha en ökad satsning på ambulanshelikoptrar.

– Jag tror att ambulanshelikopterverksamheten borde utökas i Sverige. Man borde ha ett nationellt system som gör att alla landsting har en möjlighet att tillkalla helikopter när det behövs. Då kan man transportera patienter snabbare och rädda fler liv, säger Rosén.