Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regeringsrätten prövar pappamånader

Även pensionärer kan bli föräldrar. Men det tycks lagstiftaren ha glömt, anser en 62-årig småbarnspappa i Hörby.
Nu ska Regeringsrätten pröva om han ska få ge bort sina pappamånader till sin hustru.

Domen kommer att få betydelse också för andra grupper som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, till exempel studenter och personer som varit bosatta utomlands. Totalt berörs över 52 000 personer, skriver Skånska Dagbladet.

Sextio dagar av föräldraledigheten går enligt lag inte att föra över från den ena föräldern till den andra. Det är dessa dagar som i dagligt tal kallas pappamånaderna.

Eftersom Hörbypappan redan är pensionär och hemma på heltid vill han att hans 60 dagar ska kunna överföras till den yrkesarbetande mamman. Detta har hittills Försäkringskassan, länsrätten och kammarrätten i Göteborg satt stopp för. Men nu har han fått prövningstillstånd i Regeringsrätten.

– Vi har aldrig prövat ett liknande mål. Domen kommer att bli prejudicerande, säger regeringsrättssekreterare Kaija Hultquist till tidningen.