Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Region Västernorrland satsar på återväxten – svårt locka läkare när regionen utmålas negativt

Svar på Lars Rockséns debattartikel "Höga kostnader för inhyrd personal – lösningen är att utbilda egna läkare".

I Region Västernorrland är det runt 300 personer som varje år utbildar sig som läkare, i olika skeden i karriären. Vi är en part i Norrlands universitetssjukvårdsstyrelse, i det statliga samarbetet kring läkarutbildning samt i Region Västerbottens råd för forskning och utveckling. Det har haft direkt, positiv, påverkan på kompetensförsörjningen. 95 studenter har tagit sin läkarexamen i regionen. 60 av dessa har gjort, eller gör, sin AT-tjänstgöring här. Örnsköldsvik slog nytt sökrekord inför AT-starten våren 2019.

Antal förstahandssökande till AT-start/termin/ort redovisas nedan:

Det är ett problem att det saknas specialister, om detta är jag och Lars Rocksén eniga.

När han däremot påstår att ”regionledningen hävdar att utbildning enbart är en kostnad som det inte finns pengar till” behöver jag lägga sanningen till rätta. Region Västernorrland satsar på återväxten, vi vet att förståelsen och enigheten är stor i både förvaltning och politisk ledning kring vikten av att läkare ges möjlighet att komma till regionen och utvecklas hos oss.

Därför inför vi nu ytterligare en AT-samordnare i den norra delen av regionen, ett önskemål från medarbetarna som vi ställt oss bakom. Det tror vi ska leda till att fler AT-läkare väljer att stanna hos oss.  Av de som har stannat är nu flera snart klara också med sin specialistutbildning. Där har antalet ökat från 141 ST-tjänster 2012 till 200 ST-tjänster 2019. Men vi vill också att de fortsätter bli fler.

Det kan vara svårt att motivera läkarstudenter, AT-läkare och ST-läkare att välja en region som så målmedvetet utmålas som att erbjuda ”bristande kvalitet” och ”sviktande arbetsmiljö.” Svepande negativa termer som beredvilligt sprids av individer och grupper som påstår sig värna om Västernorrland är långt ifrån den kloka och sansade samtalston vi tror regionen behöver.

Vår dörr är öppen för alla som har konstruktiva, lösningsfokuserade förslag som för Region Västernorrland framåt.

Med detta tackar jag Lars Rocksén för hans idé om att ytterligare öka antalet utbildningstjänster för specialistläkare och ser fram mot gott samarbete med Ångermanlands läkarförening för att åstadkomma detta. En väl fungerande långsiktigt framgångsrik personalförsörjning är avgörande för Region Västernorrlands framtid.

Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel