Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionförbundet avstår från gemensamma regler för inspelning av ljud och bild i sjukvården

Norrlandstingen regionförbund väljer att inte ta fram regionala riktlinjer för bild - och ljudupptagning inom sjukvården.
Det beslutades vid förbundsdirektionens möte i december.

Annons

För ett drygt år sedan beslutade Norrlandstingens regionförbund att ta fram gemensamma riktlinjer i Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland för bild- och ljudupptagning i sjukvården. Efter beredning har man kommit fram till att nuvarande regler i landstingen är så pass lika att det inte finns något sådant behov.

I till exempel Landstinget Västernorrland beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i november 2014 att tillstånd inte ska ges för produktioner i underhållningssyfte. Dessutom får man inte spela in ljud eller bild utan patientens eller sjukvårdspersonalens medgivande.

Frågan handlar dels om att skydda patienternas och vårdpersonalens integritet, dels om insyn och transparens. Anledningen till att patienten eller anhörig vill spela in ett läkarbesök kan bero på ett missnöje med vården, vilket kan försämra relationen mellan läkare och patient.

Det kan också handla om att till exempel dokumentera födseln av ett barn eller att vara ett stöd för det egna minnet när det gäller läkarens råd.

■■ Äntligen! Nu finns Sundsvall Tidning som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!