Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Ebba Busch Thor vill försöka att skriva om historien

Fler och fler svenskar tycker det är viktigt att det svenska samhället bygger på "kristna värden". I höstens val tyckte 40 procent att detta var viktigt. I valet 2014 var det bara 20 procent.

Anmäl text- och faktafel

Det här beror inte på någon religiös väckelse, enligt Survey-institutet på Linnéuniversitetet i Växjö som gjort undersökningen. I stället sker ökningen bland dem som inte har någon kristen identitet. Många tycks i stället sätta likhetstecken mellan "kristna värden" och "svenska värderingar", och ser detta som en omskrivning för "icke-muslimska värden" eller "lägre flyktingmottagande".

Det ökade stödet för "kristna värden" är något som dagens KD-ledning gärna utnyttjar. Det är inte konstigt. Partiet har sin grund i pingströrelsen, startades för att undervisningen i ämnet kristendom skulle skäras ner kraftigt på gymnasiet och har fortfarande "krist" i partinamnet. Inte heller är det konstigt att partiet motarbetar allt muslimskt inflytande i det svenska samhället, till exempel böneutrop från minareter, som KD-ledaren Ebba Busch Thor har gjort. Det är snarare konstigt att partiet inte har profilerat sig ännu tydligare.

Ebba Busch Thor är i dag den partiledare som har högst förtroende, enligt Inizio. Hennes parti har också ökat kraftigt i väljaropinionen de senaste månaderna. Det finns säkerligen ett samband mellan det ökade stödet för "kristna värden" och det ökade stödet för Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor, även om den hårda kritiken mot Centerpartiet, Liberalerna och Januariavtalet och öppningen för samarbete med Sverigedemokraterna troligen har varit viktigare.

Det är lätt att bli fartblind av stora framgångar, och det tycks Ebba Busch Thor ha blivit

Det är lätt att bli fartblind av stora framgångar, och det tycks Ebba Busch Thor ha blivit. I en debattartikel i Expressen menar hon att svenska förorter skulle må bra av en "kristen grund". Hon skriver också: "Alla de fri- och rättigheter som vi värnar i Sverige har formats i samhällen på kristen grund. Inte bara yttrandefriheten, föreningsfriheten, religionsfriheten, rättsstaten och demokratin. Även individualismen, jämställdheten och den sexuella frigörelsen."

Ebba Busch Thor tycks alltså ha "glömt" att dessa fri- och rättigheter har vuxit fram trots hårt motstånd från kyrkan och kristendomen, inte tack vare dem. I stället är det den sekulära och humanistiska upplysningen som drivit fram fri- och rättigheterna.

För att inte tala om de grymheter som fanns i de kristna samhällena under medeltiden.

Dessutom har nazismen, kommunismen och fascismen också formats i kristna samhällen. För att inte tala om de grymheter som fanns i de kristna samhällena under medeltiden.

För några år sedan skulle Moderaterna anta ett nytt idéprogram. I programförslaget stod bland annat att Moderaterna historiskt hade varit "en stark drivkraft för rösträtt", en formulering som dåvarande partisekreteraren Sofia Arkelsten hårt försvarade. Sanningen är dock den att Moderaternas föregångare, Allmänna Valmansförbundet, var främsta motståndaren till fri och lika rösträtt i Sverige.

Ebba Busch Thors lär inte få avgå på grund av sitt försök att skriva om historien. Men förtroendet för henne borde minska.

Försöket till historieförfalskning gjorde att förtroendet för Sofia Arkelsten minskade och hon tvingades avgå. Ebba Busch Thor lär inte få avgå på grund av sitt försök att skriva om historien. Men förtroendet för henne borde minska.