Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Fel av M-KD att överge alliansens klimatpolitik

"Jag vill ha så mycket allianspolitik som möjligt". Det sade M-ledaren Ulf Kristersson när han i november försökte få riksdagens stöd för en M-KD-regering.

Anmäl text- och faktafel

Det lät bra. Det borde borga för att en eventuell M-KD-regering för en politik som alla fyra allianspartierna står bakom, och inte bara Moderaterna och Kristdemokraterna.

I förra veckan röstade riksdagen igenom M-KD-förslaget till budget. Och på en del områden hade budgeten inslag av allianspolitik. Men absolut inte på miljöområdet.

Det här är inte allianspolitik.

Jämfört med S-MP-övergångsregeringens budget innehöll M-KD-budgeten stora förändringar. M-KD-budgeten innebar avskaffad flygskatt, halvering av statsbidraget till solceller, halvering av klimatinvesteringsprogrammet "Klimatklivet" och avskaffande av "Industriklivet", som är ett statligt stöd till industrin för att minska klimatutsläppen.

Det här är inte allianspolitik. Man kan jämföra med innehållet i den "reformagenda" som de fyra allianspartierna presenterade i augusti i år, strax innan valet. I reformagendan fanns åtgärder som de fyra allianspartierna hade enats om att genomföra om de skulle få chansen att bilda regering efter valet.

I reformagendan fanns ett stort avsnitt om miljö- och klimatpolitik. Flygskatten skulle till exempel avskaffas, men samtidigt ville allianspartierna införa åtgärder som på ett mer effektivt sätt än flygskatten skulle minska flygets påverkan på klimatet, som obligatorisk inblandning av förnybart bränsle och miljöstyrande start- och landningsavgifter. Dessa åtgärder fanns dock inte med i M-KD-budgeten, utan enbart avskaffad flygskatt.

Någon halvering av statsbidraget till solceller, som fanns i M-KD-budgeten, fanns inte i alliansens reformagenda.

I reformagendan fanns också ett investeringsstöd för att stimulera svensk industri att använda klimatsmart teknik. Detta saknas i M-KD-budgeten. Där saknas också de satsningar i reformagendan som skulle ersätta "Klimatklivet", satsningar som är mer effektiva för att minska utsläppen, som sänkt elskatt för fartyg och kollektivtrafik, fler laddstationer för elbilar och tankstationer för vätgas till bränsleceller. Någon halvering av statsbidraget till solceller, som fanns i M-KD-budgeten, fanns inte i alliansens reformagenda.

Under alliansregeringens åtta år vid makten minskade utsläppen av växthusgaser med 19 procent. Under S-MP-regeringen har utsläppen i stället ökat.

Det är därför mycket olyckligt att Moderaterna och Kristdemokraterna inte har brytt sig om denna agenda

Enligt den klimatlag som riksdagen har antagit skall Sverige senast 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. För att nå detta mål krävs en nystart på klimatpolitikens område. Det viktiga kan inte längre vara höga anslag på miljöområdet, som varit S-MP-regeringens linje, utan effektiva åtgärder för att minska utsläppen.

Här fanns en god grund i alliansens reformagenda. Det är därför mycket olyckligt att Moderaterna och Kristdemokraterna inte har brytt sig om denna agenda när de skrivit ihop sig om en budget. Det försenar de åtgärder som krävs för att nå klimatmålet. Och det är också ett tecken på att en eventuell M-KD-regering inte kommer att driva så mycket "allianspolitik som möjligt", utan främst M-KD-politik.

Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor hade chansen. De tog den inte.