Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Löfven kan inte utgå från att Sverige alltid har en socialdemokratisk statsminister

Regeringen skrotar planerna på den så kallade exitskatten. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) i en debattartikel i Dagens Industri.

Det är bra. Exitskatten skulle betalas av dem som flyttar utomlands och har orealiserade vinster på till exempel aktier. De skall givetvis betala skatt på detta, men regeringens förslag skulle få mycket negativa effekter, till exempel vid generationsskiften i familjeföretag. Stora delar av företaget skulle riskeras att få säljas för att betala exitskatten, och regeringen skulle därmed återinföra det problem som försvann när arvsskatten avskaffades. Dessutom skulle exitskatten göra det svårare att locka talanger till Sverige.

Det är bra att Magdalena Andersson nu inser detta, och att hon tagit intryck i den hårda kritiken från näringslivet och allianspartierna. Det konstiga är att hon inte insåg detta från början. Men antagligen förstod hon inte förslaget, eller så har hon nu insett att förslaget blir mycket svårt att få igenom riksdagen. Och då tycker hon inte att det är värt att ta striden.

Det är en väldigt underligt att ha en sådan begränsning innan förhandlingarna ens har börjat

Kanske är beslutet att överge exitskatten också ett sätt att visa allianspartierna att Socialdemokraterna är beredda att lyssna. Det är i så fall en del i den skatteinvit som Stefan Löfven nyligen gjorde: att han efter höstens val vill bjuda in till samtal om en bred skatteuppgörelse. Alla partier skall bjudas in, utom Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven har helt rätt i att det kan behövas en ny bred skatteuppgörelse. Det har gått nästan 30 år sedan skattereformen 1991 och det har hänt väldigt mycket sedan dess, dels har många skatter höjts och sänkts, dels har samhället förändrats.

Det mesta talar för att Stefan Löfven avsätts som statsminister strax efter valet

Tyvärr känns dock Stefan Löfvens utspel om en ny bred skatteuppgörelse som ren taktik. Hans utgångspunkt vid eventuella skattesamtal är till exempel att skattetrycket inte kan sänkas. Det är en väldigt underligt att ha en sådan begränsning innan förhandlingarna ens börjar, och det tyder på att han inte är speciellt intresserad av någon uppgörelse.

Dessutom innebär hans budskap att det är han som skall bjuda in till skattesamtal, inte att Socialdemokraterna är beredda till en bred skatteuppgörelse efter valet, oavsett hur regeringen ser ut. Det mesta talar för att Stefan Löfven avsätts som statsminister strax efter valet, och vad som händer sedan är just nu omöjligt att säga. Allt pekar dock på att den regering som väljs kommer att söka breda uppgörelser för att inte bli beroende av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna kan alltså inte längre utgå från att Sverige har en socialdemokratisk statsminister, som i sin nåd bjuder in till breda uppgörelser.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna lever kvar i gamla tider, då Socialdemokraterna kunde styra och ställa det mesta i svensk politik. Men den tiden är över. Detta måste även Stefan Löfven inse. Visst kan han ha som mål att splittra alliansen, men om detta inte lyckas så måste han acceptera detta. Socialdemokraterna kan inte bestämma hur andra partier skall samarbeta med varandra.

Socialdemokraterna kan alltså inte längre utgå från att Sverige har en socialdemokratisk statsminister, som i sin nåd bjuder in till breda uppgörelser. I stället måste Socialdemokraterna kunna delta i breda uppgörelser även när statsministern kommer från ett alliansparti.