Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Små förändringar i SCB:s partiundersökning ger mindre risk för extraval

Det har både hänt väldigt mycket och samtidigt väldigt lite i svensk politik sedan valet i september. En statsminister har avsatts av riksdagen, vilket inte har hänt på många decennier. Ingen ny regering har dock tillsatts, utan en övergångsregering har styrt alltmedan talmannens sonderare har avlöst varandra.

Anmäl text- och faktafel

Det här har dock inte satt några större spår i de väljarbarometrar som gjorts sedan valet. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har ökat lite, medan Moderaterna och Liberalerna har tappat något. Hatstormarna om "svek" som Liberalerna och Centerpartiet utsatts för tycks inte ha påverkat siffrorna, i alla fall inte för Centern.

Samma tendenser finns i SCB:s stora partisympatiundersökning som presenterades i går. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger lite högre än i valet (2,2 respektive 0,8 procentenheter), medan Moderaterna och Liberalerna tappar något (0,6 respektive 1,2 procentenheter). Enligt SCB skulle bara 4,3 procent rösta på Liberalerna, vilket är mycket nära riksdagens fyraprocentsspärr.

Detta tycks inte ha påverkat stödet för Centerpartiet, som enligt SCB ligger kvar på valresultatet 8,6 procent.

Precis på denna spärr ligger Miljöpartiet, som också minskar något i SCB (0,4 procentenheter). Även Kristdemokraterna tappar (0,9 procentenheter). Det är lite överraskande, med tanke på att förtroendet för KD-ledaren Ebba Busch Thor enligt flera mätningar har ökat stort sedan valet.

Enligt mätningarna har C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund tappat i förtroende under samma tid. Detta tycks inte ha påverkat stödet för Centerpartiet, som enligt SCB ligger kvar på valresultatet 8,6 procent. Detta kan bero på att C-ledningens linje har stöd bland partiets väljare, och att det alltså inte är bland C-väljarna som förtroendet för Annie Lööf minskat, utan bland M- och KD-väljare.

Högt valdeltagande har historiskt sett gynnat Socialdemokraterna, vilket kan göra att detta parti skulle tappa i ett extraval.

Just nu funderar S-ledningen hur den skall ställa sig till Centerpartiets och Liberalernas krav för att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Ökningen i SCB-mätningen kan göra S-ledningen mindre intresserad av eftergifter och mer intresserad av ett extraval.

Hur det skulle gå i ett extraval är dock mycket svårt att veta, kanske ännu svårare än i ett vanligt val. I ett extraval kommer till exempel troligen färre att rösta. Högt valdeltagande har historiskt sett gynnat Socialdemokraterna, vilket kan göra att detta parti skulle tappa i ett extraval.

Valet den 9 september gav bara ett mandats övervikt för de rödgröna partierna jämfört med allianspartierna. Det krävs alltså små förändringar för att allianspartierna skall bli störst. Då skulle M-ledaren Ulf Kristersson troligen bli statsminister, eftersom en alliansregering då bara skulle behöva passivt stöd av Sverigedemokraterna, något både Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de kan godta.

Ett extraval bör i största möjliga mån undvikas.

Dessutom riskerar både Miljöpartiet och Liberalerna att åka ut ur riksdagen vid ett nyval. Om bara Miljöpartiet åker ur, vilket ligger närmast till hands enligt SCB, innebär det troligen också att allianspartierna kan bilda regering.

Så även om SCB-siffrorna är positiva för Socialdemokraterna så borde de minska S-ledningens intresse för ett extraval. Det är i så fall positivt: ett extraval bör i största möjliga mån undvikas.