Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rejäl skattehöjning befaras i kommande storregionen: "Om vi ska få konkursbon på fötter"

I en framtida storregion måste de fyra landstingen i norr enas om en gemensam skattesats.
Ingen vet var man landar, men "förloraren" riskerar att bli Västerbotten som kan tvingas till en rejäl skattehöjning.

Annons

– Blir det en region 2019 så måste skattesatsen jämkas ihop till en gemensam skattesats och det är en av stötestenarna, säger Per Wahlberg (M), oppositionsråd i Landstinget Västernorrland.

Landstinget Västernorrland höjde nyligen skatten med 60 öre till totalt 11,29 kronor. Bland de fyra Norrlandstingen har Norrbotten högst skattesats på 11,34, Jämtland Härjedalen ligger på 11,20 medan Västerbotten ligger nere på 10,80.

Läs också: Landstinget: Skatten höjs med 60 öre

– Med tanke på det ekonomiska läget så tror jag det är tveksamt att det blir en skattesänkning i Västernorrland om vi ska få de här konkursbona på fötter igen, men jag vill inte spekulera i frågan, säger Per Wahlberg.

Läs också: Ingen vet vad som händer med sjukhusen i en storregion

Fram till 2019 kan det givetvis ske förändringar i skattesatser hos de olika landstingen/regionerna vilket ytterligare kan förändra förutsättningarna.

– Men skattesatsen är en av de viktiga frågorna. Här måste vi vara öppna och transparenta om var skattesatsen ska ligga, men det kan ingen svara på i dag. Mellan oss fyra är det i dag ett väldigt spann, men det är inte aktuellt att ligga på Västerbottens nivå, det vågar jag nog påstå, säger Per Wahlberg.

Hans Hedlund (C), gruppledare för Centerpartiet tror på ett ökat skattetryck.

– Om inte staten går in och höjer statsbidragen då kommer alla landsting att tvingas höja skatten, säger Hans Hedlund.

Andreas Sjölander (S), ordförande i Folkhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnden, tycker det är för tidigt att spekulera var skattesatsen kan hamna.

– Vi måste föra en diskussion om vad som ska vara med i en region i framtiden. Sedan får vi också en del stordriftsfördelar om vi slår ihop oss och det kommer att påverka behovet av skatt i kanske en positiv riktning, säger Andreas Sjölander.

Läs också: Länets kommuner kan få landets högsta skattetryck

När det tidigare var aktuellt med en regionsammanslagning mellan Västernorrland och Jämtland Härjedalen pekade man på att Västernorrland inte hade genomfört en skatteväxling och överfört hemsjukvården till kommunerna. Det är numera gjort och här ska alla landstingen i norr nu vara synkroniserade.

– Hemsjukvårdsfrågan är väl löst, säger Bengt Einarsson, budgetchef i landstinget, men som samtidigt pekar på att till exempel Jämtland Härjedalen redan bildat en region.

Tror du att man lägger sig på en högre skattesats för att få mer utrymme?

– Det är inget som är eftersträvansvärt att höja skatten så man försöker väl hålla sig på den nivå som är absolut nödvändig vad jag kan förstå, säger Einarsson.