Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Reko svarar på kritiken

Martin Lidow, Reko, svarar idag på kritik som framfördes av John Strand den 8 december gällande uppeldning av plastförpackningar.

Jag delar helt John Strands uppfattning att man i första hand bör materialåtervinna förpackningarna och inte energiåtervinna dem.

I förordning om producentansvar ( 2006:1273 ) kan man läsa under §1 att producenter skall ordna system för insamling av allt förpackningsavfall som uppkommer. Informationsansvaret finns ej beskrivit i förordningen men man kan väl på goda grunder hävda att det torde åligga producenterna och inte belasta kommuninvånarna?

Hushållssoporna som hamnar i Korstaverket består till ca 30 procent av tidningar och förpackningar. Orsaken till det är enligt min uppfattning att FTI inte erbjuder Sundsvallsborna ett lättillgängligt och attraktivt insamlingssystem. Utan det man däremot har gjort den senaste tiden här i Sundsvall att man, hör och häpna, dragit in återvinningsstationer!

Sundsvallsborna lägger en betydande del av tidningar och förpackningar i soptunnan. Dessa går då tillsammans med övrigt hushållsavfall till energiåtervinning i kraftvärmeverket.

Jag tycker att det borde vara självklart att Sundsvallsborna skulle få ersättning från producenterna då FTI inte erbjuder ett tillräckligt attraktivt och effektivt insamlingssystem och det gäller inte bara mjukplasten utan samtliga fraktioner!

Idag får sundsvallsborna inte bara betala för förpackningen när man köper produkten utan även när man slänger den i soptunnan och orsaken är att FTI inte erbjuder ett tilltalande insamlingssystem för medborgarna.

Jag fick ett samtal från en upprörd kund som pratat med dig, där du som VD för FTI, uppmanade honom att slänga sina stora förpackningar bredvid containern! Jag kan knappast tänka mig att miljö- eller stadsbyggnadskontoret delar ditt synsätt vad gäller hantering av förpackningsmaterial. Det kan ju vara förklaringen till att det är skräpigt ute på återvinningsstationerna när företagsledningen ger sådana signaler.

Reko Sundsvall AB

Martin Lidow

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel