Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekorddiamant på auktion

Finanskrisen verkar inte ha nått diamantvärlden.
På onsdagen såldes Wittelsbach-diamanten, en 35,56 karat stor blå diamant, på auktionshuset Christie's för 16,4 miljoner pund, drygt 198 miljoner kronor.

Det är det högsta priset som någonsin har betalats för en diamant eller ett smycke på auktion. Det tippade förhandspriset låg på 115 miljoner kronor.

Blå är en av de ovanligaste färgerna på diamanter och kombinerat med en över 300 år lång historia med kungliga kopplingar gjorde diamanten svår att motstå för samlare.

Wittelsbach-diamantens tidiga historia är höljd i dunkel. Troligen kommer den från Indien, och på 1600-talet ingick den i hemgiften för den spanska prinsessan infanta Margarita Teresa när hon som 15-åring förlovades med Leopold I av Österrike. Efter prinsessans död vid endast 21 års ålder behöll maken Leopold diamanten och den gick senare vidare till hans arvingar. 1722 hamnade den hos Wittelsbach-släkten, från vilken den fått sitt namn.

Efter en intensiv budgivning är nu Bond Street-juveleraren Laurence Graff diamantens nye lycklige ägare.