Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordintresse för jägarexamen bland elever

Vanligtvis brukar det vara max tio elever i klassrummet.
Men i år slår utbildningen alla rekord.
– Det är 35 elever på kursen och det har vi inte varit i närheten av tidigare, säger Pia Thoresson.

Annons

Jakt är poppis. Åtminstone på Ala skola och Arenaskolan där årets kurs slår alla rekord. Jägarexamen ingår i konceptet Friskare ungdom som det satsas stort på i Timrå. Med pengar från Riksidrottsförbundet och Timrå kommun samt deltagande från föreningslivet får eleverna möjlighet att delta i olika idrottsgrenar.

Det handlar om fotboll, friidrott samt en mängd andra idrotter som eleverna kan delta i. Men alla vill inte vara med i idrottssammanhang. Därför finns det även andra arrangemang för eleverna att välja mellan. Ett sådant är att studera till jägarexamen och många elever tycker det är bra att kunna välja.

– Jag valde jakt för jag tyckte det var det roligaste alternativet, säger Malin Dahlin som går i årskurs 7 på Arenaskolan.

Benny Nordlander håller i kursen där eleverna studerar vid två tillfällen i veckan. Han har varit med i elva säsonger och under den tiden har det hänt mycket, speciellt med kurslitteraturen.

– Jägarförbundet har tagit fram nya böcker samt en rad frågor som eleverna kan träna på inför proven, säger Benny Nordlander.

Proven sker under läsåret och sedan avlägger de som vill ett skjutprov under sommaren efter läsårets slut. Skjutprovet får eleverna kosta på själva.

Men den absolut största delen av jägarexamen består av teori och eftersom kursen är framtagen för vuxna så måste kursledaren arbeta metodiskt och tydligt.

– Det gäller att vara oerhört pedagogiskt eftersom det här är helt nytt för de flesta, säger Benny Nordlander och berättar att årets kull av elever som läser jägarexamen är den största hittills.

Det är något som gjort att Pia Thoresson, idrottslärare på Arenaskolan, och den som håller i Friskare ungdom fått agera.

– Jag har fått beställa 15 extrapaket med utbildningsmateriel, säger hon.