Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordlågt vatten i Fagervikssjön

Sjösystemet Holmsjön, Fagervikssjön och Leringen har i år sannolikt landets största variationer på vattennivån.

Fagervikssjön har tappats på 8,8 meter och hela viken har varit torrlagd.

Christina Hjelm som bor där är mycket upprörd.

– Vi fick problem med vår brunn. I vanliga fall brukar sjön tappas så att vattenståndet är mellan fem och sex meter lägre än sommarnivån, nu har de tagit tre meter till. Det här hade aldrig accepterats om det var i Sidsjön.

Vi går över den drygt tio meter breda sandstranden där bryggans placering långt upp på land känns absurd. Att Christina Hjelm brukar dyka därifrån är otroligt.

– Nu säger de att normalnivån kan nås framåt juli, augusti. Då har ju sommaren gått. Jag är inte säker på att vi får tillbaka vattnet alls i sommar för nu har vårfloden från fjällen gått förbi.

När Christina Hjelm kontaktade Vattenregleringsföretagen fick hon bara hänvisning till en vattendom från 1940-talet och beskedet att det kunde ha tappats 40 centimeter till.

– Precis som att jag skulle vara glad och tacksam för att de inte gjort det.

Som mest var det 8,8 meter under normal sommarnivå, nu är det 1,4 meter under.

Och när småvikarna är torrlagda blir baden betydligt kallare för då måste de bada ute i strömfåran.

– Nu får jag ta med barnen och åka till badhuset i Sundsvall.

En extra liten kal ö, som vanligtvis är ett grund, tittar också fram ute i sjön. Stubbar sedan 1940-talet sticker upp ur det grunda vattnet

– Jag vet inte om vi måste begära någon omprövning av domen, säger Christina Hjelm som tycker att måttet är rågat nu.

Hon berättar om kompisar som skaffat båt men inte kan sjösätta för att vattnet är så lågt. Även om båtarna kommer i sjön är det en fara att köra för att det är så många grund och stenar.

Diane Andersson har drivit Sandnäsets camping i sju år och har inte varit med om något liknande.

– Folk blir ju sura om de inte kan lägga i båtarna till midsommar, helst vill de ha i dem före dess. Det blir inte roligt om det inte blir vatten förrän i juli-augusti.

Men Peter Calla som är chef för vattenhushållningen i Vattenregleringsföretagen har ingen lösning.

– Vi slutade tappa den 26 april. Men det var en sen vårflod, snömängden var mindre än normalt och det var mindre nederbörd. Det som styr nivån nu är tillrinningen och om det blir blött.

Att sjön nästan var tömd anser han inte vara något anmärkningsvärt eftersom det är en nivå som är tillåten för att elkraft ska produceras.

– Det är väldigt många intressen som är svåra att uppfylla, men vi förhåller oss till vattendomarna.