Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rekordsiffror för ST:s valtjänst #kandulova – ställ din egen fråga: "Ett enkelt sätt att ta politiken till sin egen nivå"

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Sundsvalls Tidnings valtjänst #kandulova är på väg mot rekord den här valrörelsen.
På bara några veckor har 241 frågor strömmat in till lokalpolitikerna.
Och än finns tid att få svar på just din fråga!

Klicka här för att komma till #kandulova!

241 frågor och 1085 svar.

Det råder högtryck på kandulova.se där Sundsvalls Tidnings läsare kan ställa frågor till sina lokalpolitiker.

– Det är stor bredd på frågorna och läsarna undrar om politikerna kan lova allt från att bygga fler ishallar till att verka för mindre barngrupper i förskolan. Men visst kan man se att vissa ämnen sticker ut. Det är många frågor som rör trafik, vägar, parkeringar och kollektivtrafik. Flera av de här frågorna är dessutom kopplade till miljön. Det är också många som ställer frågor som rör vård och omsorg i allmänhet och äldrevård i synnerhet, säger Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare för ST.

Är politikerna på hugget i lika stor utsträckning som våra läsare?

– Svarsfrekvensen är godkänd, men jag både tror och hoppas att den ökar ju närmare valet vi kommer. Just nu finns det drygt 240 frågor på ST.nu och över tusen svar. Det är dock väldigt många frågor som bara några av partierna har svarat på. Det finns också ett gäng helt obesvarade frågor, vilket är synd tycker jag – politikerna borde ta chansen att möta sina potentiella väljare när möjligheten ges.

Än finns tid kvar att ställa en egen fråga till politikerna. Varför ska man ta chansen, tycker du?

– För att det här är ett tämligen enkelt sätt att ta politiken till sin egen nivå. Det kanske inte alltid är de frågor som man själv undrar över eller brinner för som lyfts i debatten – här kan man göra något åt det. I förlängningen så är det här också en chans att kunna påverka och förändra, säger Karin Näslund.

Totalt sett är på Mittmedia sannolikt på väg att slå rekord med valtjänsten #kandulova som nominerades till Stora Journalistpriset efter förra riksdagsvalet. Närmare 3 000 läsarfrågor och över 14 000 politikersvar har redan strömmat in sedan kandulova.se öppnade 9 juli.

– Redan i valrörelsen 2014 hade en stor del av det politiska samtalet och debatten blivit digital, nu har det faktumet växt sig än starkare. Därför är en digital valtjänst, där såväl väljare som politiker sakligt engagerar sig, väldigt viktig och av det skälet, och utifrån intresset för #kandulova, så tror jag definitivt att vi lockar många. Rekordmånga. Politik och att bilda sig en uppfattning i exempelvis sakfrågor är kanske viktigare än någonsin tidigare, säger Mittmedias redaktionella chef Carl-Johan Bergman som ansvarig utgivare för kandulova.se.

Det har pratats mycket om farhågor för yttre påverkan inför valet. Har vi sett några tendenser till det i #kandulova och hur hanterar vi det i så fall?

– Vi har inte sett några sådana tendenser. I och med att valtjänsten #kandulova modereras av redaktörer har vi beredskap för att undvika den typen av utmaningar, säger Carl-Johan Bergman.

Så funkar valtjänsten #kandulova – ställ din fråga redan idag!

Vill du fråga dina lokala politiker om de tänker bygga förskolan, åtgärda den trasiga gatubelysningen eller något annat som berör just dig där du bor? Då ska du gå in på kandulova.se och ställa en egen fråga! Vem som helst kan delta och både frågorna och svaren är öppna för alla att läsa – med andra ord en lokal valguide inför valet 9 september.