Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektor chockad – Svenska motståndsrörelsen kamptränar i idrottshallen

Åtminstone sedan mars i fjol har nazistiska Svenska motståndsrörelsen använt idrottshallen på Uslands skola på Alnö.

■■ Håll koll på de största nyheterna – ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

– Det här kommer som en chock, säger skolans rektor Margaretha Brander när ST kontaktar henne och hon får kännedom om hyresgästerna.

Utifrån de bilder som nättidningen Nordfront lagt ut på hemsidan från senaste kampträningspasset den 31 januari råder dock ingen tvekan om att de befunnit sig där.

Läs även:

Nordfront samarbetar med fotbollshuliganer.

Prästen protesterade mot nazisterna

Reaktioner på Nordfronts manifestation i länet

– Vi har inte lånat ut idrottshallen. Den hyrs endast ut via uthyrningsbyrån på Sundsvalls kommun, säger hon.

På bokningscentralen finns det bara två uthyrningar den dagen. En till en idrottsförening och den andra har gjorts av en privatperson.

– Det är många idrottsföreningar som hyr idrottshallen och alla får kvittera ut kort och kod från uthyrningsbyrån, konstaterar Margaretha Brander.

Peter Johansson är sektionschef på Drakfastigheter som äger och förvaltar kommunens fastigheter.

– Eftersom det är kort och kodlås bör det inte vara omöjligt att spåra vems kort som har använts, säger han på torsdagsförmiddagen.

Vid lunchtid återkommer han och då har privatpersonen som hyrt identifierats.

Mellan mars i fjol och slutet av januari har ST identifierat flera tillfällen som Nordfront har hyrt lokalen.

Margaretha Brander informerade under torsdagen skolområdeschefen och skoldirektören och kontrollerade även uppgifterna hos uthyrningsbyrån.

Alnö/Ljustadalens skolområde är sedan tidigare medvetna om att Svenska motståndsrörelsen agerar i skolområdet då det framkommit att Svenska motståndsrörelsen har delat ut flygblad vid årsskiftet på tre ställen i Sundsvall och däribland på Alnö.

Hon beskriver skolans arbete för att verka mot allt vad organisationen står för och att skapa en positiv atmosfär för skolans elever, vårdnadshavare och personal.

– Vi har haft vänskola i Afghanistan och har vänprojekt med skolor i andra länder.

På Nordfronts hemsida beskrivs vad kampträning går ut på.

"Efter mötet startade träningen med uppvärmning i form av fotboll för att sedan övergå till touch-rugby. Efter detta tränades brottning och boxning. Från aktivist-testet valdes längdhopp, armhävningar och chins ut som de närvarande utförde. Avslutningsvis tävlades det om att äntra upp i rep på fortast tid."

Sundsvall hamnade på Nordfronts 14:e plats när det gäller aktiviteter under fjolåret.