Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn bör genast tas ur tjänst

Följetongen om läraren som fångades på bild när han lade en elev i knät för att smiska henne tycks aldrig ta slut.

De flesta inblandade tycks överens om att handlingen var oacceptabel, och läraren ska ha bett om ursäkt. Även rektorn har anmälts för att ha kränkt elever under krishanteringen, och ska även hon enligt uppgift ha bett om ursäkt för detta.

Men för den som lyssnar på de bandupptagningar som elever gjort under samtal med rektorn råder inget som helst tvivel om att rektorn totalt saknar kompetens när det gäller just krishantering, och det är en inte så liten brist för en skolledare.

Att vara rektor är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag, som handlar om att tillgodose elevernas rätt till en bra undervisning. Detta främst genom att arbetsleda lärarna, men en rektor har också ansvar för att se till att skolan är en plats fredad från mobbning och kränkningar. Men hur ska detta ske när det är rektorn själv som står för dessa?

Frågan är vem som bär ansvaret. Det är inte rektorn endast, inte heller skolnämndens ordförande eller skoldirektören ensam. Men politikerna har ansvar i egenskap av att ha satt upp målet att Sundsvall ska ha Sveriges bästa skola. För att nå det målet krävs flera insatser, varav en viktig del är tillsättning av en bra skolchef och ge denne person tydliga direktiv. Denne chef har sedan i uppdrag att tillsätta skolledare, och det är ett arbete som politiker i princip inte ska lägga sig i.

Ibland finns ändå anledning att åtminstone ta en tjänsteman i örat. I det aktuella fallet är det helt uppenbart så.

Men problemet handlar på sikt om rektorernas status och om svårigheterna att hitta kompetenta skolledare. Det här är inte första gången en rektor får vara kvar i tjänst trots anmärkningsvärda brister i sin yrkesutövning. Kan det kan ha att göra med bristen på kompetens? Är det alltför svårt att finna en ersättare? Eller beror det på att rektorstjänster delas ut som någon slags belöning efter lång och trogen tjänst på andra positioner? Svaret torde vara att det är lite av båda.

Annars är det svårt att förstå varför vissa personer trots uppenbar olämplighet får behålla jobbet år efter år, och i vissa fall även får arbetsleda på skola efter skola utan att något görs.

Om svaret är att det är svårt att hitta kompetenta kandidater till skolledarposterna måste frågan ställas; varför? Förra året var det en rektor i Sundsvall som lämnade sin tjänst eftersom hen upplevde att det inte fanns resurser nog att uppfylla skollagen gällande elevers rätt till särskilt stöd. Om förhållandena i stadens skolor är så undermåliga att enskilda rektorer inte anser sig kunna ta ansvar är det kanske inte så konstigt att de som blir kvar inte hör till eliten när det gäller vare sig pedagogisk handledning till lärare eller hantering av elever.

Förklaringarna till den aktuella rektorns beteende kan vara många och även fullt rimliga. Det kan handla om arbetsförhållanden, om personlig situation, kanske mår hon alls inte bra. Vi vet inte. Men oavsett anledning ska det inte gå ut över eleverna på det sätt det nu gör.

Rektorn bör omedelbart tas ur tjänst tills skolinspektionen gått till botten med händelserna och presenterat en fullständig utredning där alla inblandade fått komma till tals. Men även om problemet på den här skolan reds ut och slutar lyckligt för alla inblandade finns anledning för våra skolpolitiker att ta en allvarlig funderare på hur liknande situationer inte ska uppstå i framtiden.

Läs också:

En till anmäler rektorn efter "smiskbråket"

Föräldrakritik mot skolans information

Rektorn får skriftlig varning

Rektorn och läraren tillbaka på skolan

Smiskande lärare kan förlora jobbet

Oacceptabelt med kränkning i skolan

Lärares daskande och rektors trakasserier utreds

Elev avslöjade lärares snuskbeteende - trakasserade av rektor