Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn: "Det viktigaste är att ge eleverna inflytande"

Stöde skola får toppbetyg av Arbetsmiljöverket.
Av 17 skolor som granskades i Sundsvall var man den enda som slapp kritik.

Annons

– Det här känns jätteroligt och är en kvalitetsstämpel på att vi gör ett bra jobb, säger Johan Henriksson, rektor på Stöde skola.

Vi har tidigare berättat att Stöde skola fick grönt ljus av Arbetsmiljöverket vid inspektionen i våras. Arbetsmiljöinspektören berättade att av 30-talet inspektioner som han genomfört i den nationella tillsynen "Skolan 2013–2016" var det här första gången som det inte resulterade i ställda krav.

– Det här var väldigt unikt. Jag har inte hört om någon annan skola som har klarat en sån här inspektion. Det handlar om att delegera ansvar där vi har duktiga skyddsombud som jobbar nära eleverna, säger Johan Henriksson.

Det goda resultatet har även gjort att man får frågor i ämnet både från skolor i egna kommunen och övriga Sverige.

– Det viktigaste är att ge eleverna inflytande. Sen måste man ge förutsättningar för några i personalen att driva arbetet. Det är helt avgörande, säger han.

Hur viktig är arbetsmiljön?

– Det är superviktigt att vi har en god arbetsmiljö som är trygg. Det ska även finnas inflytande och delaktighet. Allt går in i varandra och det handlar mycket om kommunikation och hur man möter varandra, säger Johan Henriksson.