Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn: Engelska skolan öppen för alla – låt skolvalet bli obligatoriskt

Med anledning av debattartikeln "Konkurrens om Sundsvalls elever skapar förlorare".

Internationella Engelska Skolans (IES) övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. 

Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential. Det betyder att högpresterande elever också har rätt till en utbildning som stimulerar och utmanar dem och att elever som behöver stöd ska få det.

IES är samarbetspartner till många kommuner runt om i Sverige. Där vår ambition är att vara ett komplement till kommunala skolor, underlätta integration och anpassa oss till det långsiktiga behovet för varje enskilt område.

Vi väljer inte vilka elever som går i våra skolor och kan visa att vi når bättre resultat även för elever som har föräldrar utan eftergymnasial utbildning.

För att gå i våra skolor behöver man ställa sig i kö. Kön är öppen för alla. Det är ett rättvist system där barnet som stått i kö längst blir erbjuden plats först. På så sätt får alla samma chans, inte bara de som bor närmast eller har lättast för sig i skolan. 

Totalt för alla våra skolor har 38 procent av eleverna utländsk bakgrund, jämfört med genomsnittet för Sverige om 25 procent. Andelen elever med utländsk bakgrund är dock lägre i vår skola i Sundsvall. Vi kan se från andra orter där vi har skolor att det som gör skillnad i elevsammansättningen är var skolan ligger, men framför allt hur tillgänglig och tydlig informationen om det fria skolvalet är. I Sundsvall måste informationen bli tillgängligare, enklare och erbjudas på fler språk så att fler föräldrar aktivt fattar ett beslut om sitt barns framtid. Låt skolvalet bli obligatoriskt!

Våra skolor har haft en betydande positiv effekt för många segregerade områden, såsom Kista och Skärholmen i Stockholm, Fröslunda i Eskilstuna och Söder i Helsingborg. Trots detta är 97 procent av samtliga våra elever behöriga till gymnasiet när de går ut nian. 

Vi väljer inte vilka elever som går i våra skolor och kan visa att vi når bättre resultat även för elever som har föräldrar utan eftergymnasial utbildning. I vår skola i Sundsvall gick i det närmaste 100 procent av dessa elever ut nian behöriga till gymnasiet medan motsvarande siffra för samtliga skolor i Sundsvall endast var 72 procent. Det är ett tydligt bevis att det är kvaliteten på utbildningen och inte bakgrunden som avgör. Låt oss alla engagerade i skola arbeta för bättre kvalitet på utbildningen i Sverige.

Det behövs 1000 nya skolor i Sverige de närmaste åren och vi behöver alla hjälpas åt, för våra barns skull.

Pascal Brisson, rektor Internationella Engelska Skolan Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel