Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rektorn och läraren avstängda för gott från skolan

Sedan skolförvaltningen även pratat med eleverna på skolan efter "smiskbråket" kom ett beslut på onsdagen att rektorn och läraren inte längre ska arbeta på skolan.
Anledningen är att elever uttalat att de upplever en otrygghet i sin skolsituation.

Annons

Tidigare har det sagts att rektorn skulle återgå till sin ordinarie tjänst efter påsk, men så blir det inte nu sedan förvaltningen har vidgat utredningen genom att prata med personal och elever.

Läs också: Rektorn bör genast tas ur tjänst.

– Efter att vi fått ytterligare information från framför allt eleverna har vi tagit det här beslutet. Det viktiga är att vi pratat med barnen specifikt, det pågår samtal hela tiden och vi kommer även att prata med berörda föräldrar, säger skoldirektör Tommy Nilsson.

Den första delen av förvaltningens utredning var helt fokuserad på HR-delen och det var utifrån den som läraren och rektorn blev arbetsbefriade en tid. Att de hann komma tillbaka innan det här beslutet togs är olyckligt tycker Tommy Nilsson.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott gav under onsdagen förvaltningen i uppdrag att återkomma med hur organisationen kan åtgärda de brister som uppstått.

– Vi kommer att göra ett flertal åtgärder med hänsyn till elevernas bästa och för att återskapa tryggheten på skolan, säger Tommy Nilsson.

Både läraren och rektorn har erkänt att de begått fel och har bett om ursäkt, de har också fått skriftliga varningar.

Lärarnas riksförbund menar att det inte fanns någon grund för den disciplinära åtgärden mot läraren. LR kräver också ett skadestånd på 30 000 kronor för att förvaltningen inte har hanterat förhandlingarna enligt formalia.

– Men när det gäller rektorn är det i samförstånd med facket Skolledarna.

Det har inte fattats några beslut om läraren och rektorn ska återgå i tjänst och var i så fall.

– De kommer inte att arbeta på den berörda skolan, säger Tommy Nilsson bestämt.

– Vi måste skapa trygghet och arbetsro för eleverna nu och bygga upp deras förtroende för vuxenvärlden.

Den centrala elevhälsan är inkopplad och ska stötta eleverna. För föräldrarna ska det ordnas möten med förvaltningen.

Det kommer även att kontrolleras att likabehandlingsplanen följs på alla skolor i Sundsvall.

Händelsen som var upprinnelsen till onsdagens beslut var för två månader sedan. Efter det har det gjorts två anmälningar till Skolinspektionen som nu utreder dem.

Läs också: En till anmäler rektorn efter "smiskbråket".

Det har handlat om kränkningar, skuldbeläggande och raseriutbrott från rektorns sida förutom fysiskt tvång som har blivit polisanmält.

Även läraren är polisanmäld för att ha brukat våld mot pojken som tog mobilbilden där flickan ligger neddragen i hans knä och han är på väg att smiska henne på rumpan. Flera andra elever har sedan berättat att de varit med om liknande händelser.

Läs också: Kritiskt yttrande till skolinspektionen.