Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renfoster upphängt i snara längs väg 87

Bilister som färdades på väg 87 mellan Stugun och Lillsjöhögen under söndagen möttes av den makabra scenen där ett renfoster hängde i en snara vid vägkanten. Nedanför låg en påkörd renko.

Annons

Det kom in samtal till både polisen och ÖP under söndagen, från bilister som ville berätta att det låg döda renar längs vägen några kilometer från Lillsjöhögen mot Stugun.

Trafikdödade renar är ingen ovanlig syn den här årstiden, då många har sina betesmarker i vägnära låglandsskog. Det som gjorde den här olycksplatsen extra anmärkningsvärd var att någon hängt upp ett foster på en käpp bredvid en död renko, eller vaja som det heter på samiska. Den dräktiga renen har uppenbarligen dött av sviterna från en kollision, och sedan har någon tagit ur fostret och hängt upp till beskådning.

Polisen vet inget mer om händelsen.

– Vi har fått flera påringningar om att det ligger påkörda renar längs 87:an, och vi har kontaktat den aktuella samebyn eftersom det är deras ansvar att frakta bort dem, säger vakthavande befäl Oscar Berglund.

ÖP har inte lyckats nå någon inom den aktuella samebyn för en kommentar.