Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renrasiga hundar får problem på grund av avel efter skönhetsideal

/

Hundar som inte kan gå, som skriker av smärta eller som knappt kan äta för att nosen är för kort. Många renrasiga hundar avlas fram för sitt utseendes skull – med katastrofala konsekvenser.

Annons

Under söndagskvällen visade Dokument Utifrån förra årets uppmärksammade brittiska dokumentär där det avslöjas hur ett stort antal hundar i Storbritannien plågas helt i onödan. Allt för att ägaren vill ha en champion.

I programmet fick den engelska kennelklubben svidande kritik på hur man avlar fram hundarna. I England är det tillåtet att para syskon och föräldrar med sina egna valpar. Något som är förbjudet i Sverige.

Men även i Sverige finns problem med vissa renrasiga hundar. Det handlar om hundar där man vill ha mycket hud som gärna skrynklar sig eller platta nosar. Något som också veterinärer kan konstatera.

– Vi kan se problem hos hundar som tillhör brachycephala raser som till exempel shih-tzu, mopsar med mera där hundarna ibland kan ha problem med andningen på grund av det korta nospartiet, säger Ulrik Hagevi, veterinär på djurklinken i Sundsvall. Ett annat problem kan vara överflödig hud som gör att det bildas veck där det lätt samlas bakterier och svamp.

– Det kan medföra kroniska hudproblem och ett lidande för hunden. Förekommer både hos stora och små raser med mycket hud. Tyvärr finns det avvikelser inom alla raser som kan vara till bekymmer för både djuren och dess ägare.

En ras som visades i dokumentären var Cavalier King Charles Spaniel. En ras där det förekom mycket inavel. Detta har resulterat i hjärnsjukdomen Syringomyelia.

Förenklat handlar det om att kraniet blir för litet i förhållande till hjärnan. Vilket innebär svåra smärtor för hunden. När det gäller Cavaliersällskapet som är medlemmar i Svenska Kennelklubben säger man på sin hemsida när det gäller aveln:

– Det får inte ske avel på djur med symptom. Symptomfritt djur som har avkomma/syskon/förälder med symptom bör endast användas med försiktighet och bara tillsammans med djur som helt saknar symptom i närmaste familjen och att avelsdebuten ska inte ska ske innan hunden fyllt tre år.

Svenska Kennelklubben har dock uttalat sig på sin hemsida med anledning av tv-programmet. Där säger man bland annat:

"Filmen visar en förfärande baksida av hundaveln men fokuserar enbart på det negativa. Svenska Kennelklubben måste självklart göra allt som går för att komma till rätta med hälsoproblemen men vi får inte glömma att de allra flesta rashundar i Sverige mår bra, lever länge och är väl skötta. Rashundsavel handlar inte bara om utseende utan minst lika mycket om funktion. Att vi även i framtiden ska ha raser som är särskilt lämpade för till exempel älgjakt eller som polishund är nog de flesta överens om."

"Vi får heller inte glömma att det pågår mycket positiv verksamhet som är till glädje och nytta för både hunden och hundägaren. Med bra regelverk, välutbildade uppfödare och domare och öppenhet för de hälsoproblem som trots allt finns bland våra hundar ser framtiden för våra rashundar betydligt ljusare ut än den bild som ges i filmen."

– Uppfödarna har ett ansvar för vilka hundar de föder upp både mot djuren för att de ska få ett långt och friskt liv och mot valpköparen som bör få en frisk och fungerande hund, säger Ulrik Hagevi.

Annons