Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Ansvarstagande krävs för balanserad ekonomi inom vården – inte egentolkade siffror för politisk vinning

Svar på insändaren "BB i Sollefteå är bra för hela regionen – majoritetens uppfattningar bygger på förutfattade meningar" skriven av Pia Lundin, Sjukvårdspartiet.

Som nytillträdd ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden är ett av mina största fokusområden att återställa förtroendet för sjukvården i vårt län. Region Västernorrlands behov av ordning och reda kan inte nog understrykas och kärnan i verksamheten är en ekonomi i balans.

För att uppnå en balanserad ekonomi krävs ansvarstagande och en klar förståelse kring faktiska besparingar och kostnader – inte egentolkade siffror för kortsiktig politisk vinning.

Specialistvården genomförde 2018 en kostnadsreducering med 90 miljoner kronor. Detta i kombination med ytterligare sparbeting resulterade i en besparing på 114,2 miljoner, där kostnadsökningarna uppenbart skulle befunnit sig på högre nivåer utan vidtagna åtgärder.

En central del av det totala underskottet beror på kraftigt ökade kostnader på hyrpersonal över hela regionen. Detta är något som vi i majoriteten ser som en av våra viktigaste frågor att hantera tillsammans med bland annat prioriteringar av multisjuka äldre samt barn och unga med psykisk ohälsa.

Vi samtalar gärna konstruktivt med Sjukvårdspartiet om hur vi kan minska kostnader, men då förutsätts också att man jämför siffror som har ett samband.

Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel