Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Det vore ett brott mot våra regler att inte viga homosexuella

Replik på Var ärliga om samkönade äktenskap i församlingarna, ST 12/9.

Signaturen Vanlig medlem ställer en fråga om hur homosexuella behandlas i Hässjö, Ljustorp, Tynderö församling: "Döper man och viger homosexuella, och får präster vara homosexuella och ingå äktenskap?" Jag vill här till insändarskribenten och alla andra läsare av insändarsidan påpeka att allt annat än ett tydligt och självklart ja på den frågan vore ett uppenbart brott mot Svenska kyrkans regler.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det skribenten kanske syftar på är den väjningsrätt som finns i Svenska kyrkan. Den innebär att enskilda präster har rätt att avstå från att förrätta en vigsel. Väjningsrätten gäller alla vigslar, alltså även vigslar mellan heterosexuella personer, och det finns olika orsaker till att en präst kan vilja avstå. För ett fåtal präster är orsaken att de tolkar bibeln på ett sätt som innebär att de inte ställer upp på samkönade äktenskap. Om så är fallet är församlingen alltid skyldig att se till att en annan präst förrättar vigseln. Samkönade par ska kunna vigas i alla församlingar i Svenska kyrkan.

Att präster själva kan vara homosexuella och leva i ett samkönat äktenskap är självklart i dag. Människors sexuella läggning är inget som ska efterfrågas i ett rekryteringsarbete. Diskriminering av homosexuella får inte förekomma i Svenska kyrkan.

Eva Nordung Byström

Biskop i Härnösands stift

Läs även:

Allas lika värde borde vara kyrkans hjärtesak

Biskopen: Ta ditt medlemskap på allvar – en utebliven röst kan leda till oönskad utveckling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel