Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Du har helt missat poängen – solceller sparar pengar och är bra för miljön

Replik på Solceller är ett dyrt sätt att få el i uttaget – bara banken blir vinnare, ST 11/10.

Kära skribent, med påståenden såsom "brister i kunskap ställer till med trassel" är det svårt att inte lägga sig i. Du påstår att bara banken vinner på solceller – förnekar du även att vi har globala klimatförändringar direkt relaterade till vår konsumtion? Glaciärer smälter, globala medeltemperaturer stiger och extrema väderfenomen sker allt oftare och i högre intensitet. Allt detta sker i skrivande stund och du påstår att bara banken vinner på en installation av solceller?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vidare menar du att det är dyrt att producera el med solceller eftersom att verkningsgraden är låg. Då kan jag meddela att verkningsgraden på kommersiella solceller numera är 15–20 procent. Sen kan vi diskutera dina andra argument och vrida på siffror fram och tillbaka men i slutändan gäller detta för solceller, vare sig du vill eller inte:

■ Solceller är bra för miljön.

■ Solceller är en investering i din fastighet med positiv återbetalning – du köper mindre el från ditt elhandelsbolag, du säljer din överskottsel samt får en skattereduktion för såld el.

Om banken tar några kronor på vägen är egentligen ointressant. Genom att installera solceller sparar du pengar – du får tillbaka din investering och därtill – samt bidrar till omvandlingen till ett hållbart samhälle. Visst är det fantastiskt?

Lucas McNabb

Läs även:

Elbolagen har flyttat produktionen till konsumenterna – och vi får betala

Elnätsavgifterna ökar kraftigt – så dyrt blir det i din kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel