Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Frågan kvarstår, varför en biogasanläggning till varje pris?

I en insändare i ST 3/8 ställde jag frågan om det är rimligt att satsa hundratals miljoner av Sundsvallsborna och statens pengar på att bygga en biogasanläggning i Sundsvall.

Läs insändaren: Korten på bordet i biogasfrågan – högriskprojekt på skattebetalarnas bekostnad

Kommunala Stadsbacken-koncernen, med 20 hel- eller delägda bolag avråder från att bygga en biogasanläggning med motiveringen det inte är rimligt att Sundsvallsborna ska bära den finansiella risken då den varken kan motiveras ekonomiskt eller i samhällsnytta.

Jag och Margareta Widell (L) i styrelsen för Biogasbolaget (BiMAB) har en liknande uppfattning.

I en replik i ST 10/8, från Erik Thunström (C), styrelseordförande BiMAB, fick jag svaret, om vi har råd att låta bli att bygga en biogasanläggning. Han pekade på ett antal miljövinster. De livscykelanalyser som forskarna gjort ger här inget entydigt svar. Biogas är ett alternativ. Att matavfall rötas och att rötresterna används på åkrar kan jämföras mot att bränna avfallet och i stället använda konstgödsel. Det har gjorts jämförelser på detta, men slutsatserna har varierat vad som är bäst när det gäller energianvändning och klimatpåverkan.

Läs insändaren: Biogasanläggning i Sundsvall – har vi råd att låta bli?

Under min tid i styrelsen för Biogasbolaget (BiMAB) har jag blivit försäkrad om att en biogasanläggning varit det bästa alternativet för hantering av kommunens matrester.

Att det sedan slutet av februari varit möjligt för Härnösand att göra biogas av Sundsvalls matrester är något som aldrig tagits upp. Har den styrande majoriteten varit helt ovetande om detta eller har man varit lika dålig på att sprida information internt som regeringen i fallet om Transportstyrelsen?

För Premium-kunder: Stadsbacken dömer ut en biogasfabrik i Korsta – oppositionen kräver stopp: "Högriskaffär"

Vidare hävdar Härnösand Energi & Miljö att anläggning till en relativt låg kostnad kan öka kapaciteten. Detta låter som ett av alternativen för att ta hand om matrester i mina öron.

Det finns således flera alternativ än ett högriskprojekt som en biogasanläggning är. Att som centerpartisten Erik Thunström tona ned de ekonomiska riskerna med att en biogasanläggning inte får gå med vinst känns som ett märkligt sätt att arbeta med riskhantering som jag inte känner igen.

Läs även: Lägg pengarna på kärnverksamhet – inte biogasfabrik

Så frågan kvarstår, varför en biogasanläggning till varje pris?

Erik Thunström hänvisar till att en biogasanläggning skulle innebära ett unikt kommunsamarbete i Sverige. Är det detta som hägrar, vilket gör att C, V och S vill spela casino med våra skattemedel? Vi Liberaler ser mer seriöst på frågan än så.

Martin Liljeros (L)

Styrelseledamot BiMAB

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel