Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Med valfrihet måste det finnas alternativ – ett vinsttak gör det omöjligt

Replik på Valfriheten är här för att stanna – men elever och äldres välfärd ska alltid gå före vinstjakt, ST 21/9.

Socialdemokraterna Ardalan Shekarabi och Kristina Nilsson hävdar att valfriheten inom vården och omsorgen är här för att stanna. Det önskar jag att den är därför att det är den som ger våra äldre möjligheten att välja bort hemtjänst som inte är tillräckligt bra. Eller ger undersköterskan fler arbetsgivare än kommunen och landstinget att välja på.

Men valfriheten är hotad och hotet kommer från Ardalan Shekarabi och resten av regeringen. Regeringsföreträdare sprider också myter om privat driven vård och omsorg. Det skedde senast när statsminister Stefan Löfven satt i SVT:s morgonstudio och det framgick att han totalt missförstått det egna förslaget till vinsttak.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För att det ska finnas valfrihet måste det finnas alternativ. Men med det vinsttak som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet nu går fram med är blir det omöjligt för alternativen att överleva. Enligt redovisningsbolaget PWC skulle förslaget om vinsttak få absurda konsekvenser. En fjärdedel av företagen skulle tvingas gå med förlust. Åtta av tio skulle inte tillåtas gå med mer än två procents vinst. Det gör det omöjligt för en verksamhet att skapa förutsättningar att klara sämre tider och utveckla verksamheten.

Det stämmer inte heller som Ardalan Shekarabi och Kristina Nilsson skriver att villkoren för medarbetare i privat vård och omsorg är sämre än i kommunal och landstingsdriven. Faktum är att en högre andel är nöjda med lönen, upplever att de hinner med arbetsuppgifterna inom ordinarie arbetstid och de är friskare.

Socialdemokraterna bygger inte välfärden stark genom att erodera den femtedel som utförs i privat regi. Välfärden tas på allvar först när riktiga lösningar presenteras, såsom hur vi ökar transparensen, och följer upp och mäter kvaliteten. Så lyfter vi hela välfärden.

Håkan Tenelius

Näringspolitisk chef

Vårdföretagarna

Läs även:

Jag vill veta att jag blir omhändertagen av utvilad personal

Att tjäna pengar på vård, skola och omsorg känns inte rätt

Vinster i välfärden – en jämställdhetsfråga där kvinnor riskerar att hamna i kläm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel