Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Myten om Göran Persson måste upphöra

Replik på Perssons lån skulle betalas tillbaka krona för krona – vi väntar fortfarande, ST 15/11.

Det är dags att sluta sprida myten och vandringssägnen som Rolf Hellmén gör i sin insändare, att Göran Person lånat 252 miljarder från pensionsfonderna. Det är nämligen inte sant!

Bakom det nya pensionssystemet stod fem av riksdagens partier (S, FP, C, M och KD). När beslutet om pensionssystemet togs, i juni 1994, var Carl Bildt statsminister, inte Göran Persson.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det nya pensionssystemet innebar att garantipension, efterlevandepension och förtidspensioner lyftes bort från ATP-systemet. Det nuvarande pensionssystemet med inkomstpensioner ligger utanför statsbudgeten. När tre väsentliga typer av pensioner lyftes av ATP-systemet var det logiskt och rättvist att föra över dessa förmåners ekonomiska andel från AP-fonderna till staten. Hur stor den andelen var beräknades av pensionsgenomförandegruppen. Summan landade på 320 miljarder. Trots det enades man om att överföringen skulle stanna vid 258 miljarder (på så sätt stärktes i praktiken AP-fonderna.)

Beslutet att överföra pengarna från AP-fonderna till staten togs under Göran Perssons regeringstid, ja, men det var ett legitimt, demokratiskt politiskt beslut, baserat på en överenskommelse mellan fem partier.   

Ingemar Nilsson (S)

Riksdagsledamot Västernorrland, ledamot i finansutskottet

Hutlöst pris för ett häfte frimärken – tufft för den med taskig pension

Sänkt skatt för pensionärer spelar ingen roll när man ständigt får betala tillbaka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel